Foto: Shutterstock
Skaļāk un skaļāk dzird čivinām putnus, dienas kļūst gaišākas, un gaisā jūtams – būs pavasaris. Nereti tieši pavasarī ķeramies klāt pie nopietnas mājokļa tīrīšanas un kārtošanas, atbrīvojamies no visa liekā un ielaižam tajā gaismu. Grūti atvadīties no suvenīrkrūzītēm un citiem kurbāžņiem (jeb bezjēdzīgām dāvanām), kas lieki aizņem vietu. Taču gandarījums ir divtik liels, kad tas beidzot izdarīts. Ko iesākt ar liekajām lietām, kuras negribas izmest atkritumos?

Viena no lielākajām problēmām joprojām ir tekstila atkritumi – poligonos nonāk apģērbs, kas vēl ir lietojams. Ātrā mode, lēti interjera priekšmeti, plastmasas rotaļlietas ir tās lietas, kuras bieži vien iegādājamies neapdomīgi. Vērts sev pajautāt – kāda ir šo lietu ilgtspēja? Lai neapaugtu ar mantām, ideālā gadījumā mums jāpērk mazāk, taču dārgāka un kvalitatīvāka prece.

Piemēram, viena parasta kokvilnas T krekla izgatavošanai jāpatērē 2700 litri saldūdens. Šādu ūdens apjomu viens cilvēks patērē 2,5 gadu laikā, norāda Eiropas Parlamenta Izpētes dienests (EPRS). Vai kārtējais lētais apģērba gabals, kas iegādāts par pāris eiro, tiešām ir tā vērts?

Pirms aiznest maisiņu ar drēbēm, keramikas traukiem un vecām galda spēlēm uz piemājas sadzīves atkritumu konteineru, vērts padomāt divreiz. Varbūt lietām var piešķirt otro dzīvi?

Ja sirdij grūti atbrīvoties no liekā, meklē iedvesmu pie kārtības ekspertiem:

  • Marijas Kondo grāmata "Kārtības maģija";
  • Danas Gulbes (plašāk zināmas kā "Dana ar kasti") grāmata "Sakārto māju, sakārto prātu";
  • Džeralīnas Tomasas grāmata "Brīvs no krāmiem. Mājas detokss";
  • Mārīte Martinsone, organizēšanas konsultante, padomus sniedz "Instagram", pieejami kursi un materiāli;
  • Daina Dzene, kārtošanas konsultante, dalās ar padomiem "Instagram".
Foto: Shutterstock

Labdarības organizācijas, kurām var ziedot sev lieko, bet citiem noderīgo


Sev nevajadzīgo vienmēr vari ziedot organizācijām, kas nodarbojas ar lietu otrreizējo apriti. Piemēram, jau vairākus gadus labdarības organizācijai "Otrā elpa" iespējams nodot apģērbus, aksesuārus, apavus, interjera priekšmetus, traukus, grāmatas, audio un video ierakstus, rotaļlietas, spēles, pat bērnu ratiņus. Protams, lietām jābūt nesabojātām, tīrām un atkārtoti izmantojamām.

"Otrās elpas" noliktavā lietas sašķiro un uzreiz novirza pansionātiem, patversmēm un dažādām organizācijām un biedrībām. Daļa no ziedotajām lietām nonāk pārdošanā piecos klātienes veikalos (četri Rīgā, viens Liepājā). Iegūtos līdzekļus pēc tam novirza dažādiem labdarības projektiem, kā arī iegulda organizācijas pastāvēšanā. Plašāka informācija šeit.

Vēl viena organizācija, kurai ziedot nesabojātas un tīras lietas (apģērbu, apavus, traukus, sadzīves priekšmetus, mēbeles u. c.), ir biedrība "Tuvu". Ziedojot iespējams izvēlēties, vai mantas nonāks veikalā un nopelnītie līdzekļi pēc tam tiks ieguldīti labdarības projektos, vai arī trūcīgajiem lietas nodos bez maksas. Labdarības organizācija palīdz grūtībās nonākušām Latvijas ģimenēm un vientuļiem cilvēkiem, kā arī rīko jauniešu nometnes. Biedrības veikaliņi atrodas Rīgā un Jelgavā. Vairāk uzzini šeit.

Arī ārpus galvaspilsētas pavisam noteikti ir labdarības organizācijas, kurām var ziedot apģērbu, apavus un dažādas citas lietas, kas varētu noderēt kādam, kurš nonācis grūtībās. Labdarības organizācijas "Ziedot.lv" mājaslapā atradīsi 75 organizācijas visā Latvijā, kur to iespējams izdarīt. Atrodi sev tuvāko un palīdzi!

Foto: Publicitātes foto

Grāmatu un mantu maiņas punkti


Visnotaļ izplatīti ir grāmatu maiņas plaukti, kas ierīkoti dažādās brīvi pieejamās vietās visā Latvijā. Piemēram, šādus plauktus var atrast bibliotēkās, autoostās, tirgos, īpaši ierīkotos skapjos zem klajas debess u. tml. Noteikti, ievadot atslēgvārdus "Google", vari atrast sev tuvāko vietu, kur aiznest nevajadzīgās grāmatas un iemainīt pret kādu, ko sen gribējies izlasīt.

Savukārt dažādu lietu maiņas punktus Rīgā izveidojuši nekomerciālas bezpeļņas iniciatīvas "Brīvbode" organizētāji. Tajos var atstāt kvalitatīvas, labas lietas un bez maksas izvēlēties sev ko noderīgu. Maiņai der lietas labā stāvoklī, kas kādam noderētu un sagādātu prieku, – bērnu un pieaugušo apģērbs, grāmatas, sadzīves priekšmeti, mazā elektrotehnika, kā arī no remontdarbiem palikušas lietas (otas, krāsas, tapešu ruļļi un instrumenti). Vairāk informācijas šeit.

Ziedojumu konteineri apģērbam, apaviem un citiem tekstila izstrādājumiem


Apģērbu un apavus labā stāvoklī iespējams likt arī kādā no daudzajiem "Dari labu" ziedojumu konteineriem, kas izvietoti Rīgā un Pierīgā lielākajos tirdzniecības centros un pie tiem, kā arī pie vairākām "Neste" degvielas uzpildes stacijām un citviet. Ziedojumu konteineru karti var apskatīt šeit.

Tāpat arī lietotās drēbes, apavus un tekstilizstrādājumus iespējams ielikt kādā no "Zaļā punkta" un "Eco Baltia vide" sarkanajiem konteineriem, kas izvietoti dažādās Latvijas vietās. Vairāk uzzināsi šeit.

Foto: Publicitātes foto

Daudzviet reģionos pie daudzdzīvokļu namiem atrodami AS "AJ Power Recycling" tekstila šķirošanas konteineri, kuros ikviens var ievietot sev nevajadzīgo apģērbu, apavus un citus tekstila izstrādājumus. Tos var atpazīt pēc violetās krāsas. Uzzini vairāk šeit.

Pārdod, atdod vai iemaini sev nevajadzīgo sociālajos tīklos


Interneta laikmetā viens no visātrākajiem veidiem, kā atbrīvoties no liekajām mantām (kā nelielām, tā lielām, pat mēbelēm), ir dažādas "Facebook" grupas. Reizēm tas var būt piņķerīgi, jo katru lietu vajag nofotografēt un aprakstīt, potenciālie interesenti apber ar jautājumiem un nākas būt ļoti pieklājīgam, taču – ja plaukts brīvs, pašam prieks. Lūk, dažas lielākās "Facebook" grupas:


Bez minētajām grupām noteikti ieskaties arī savas dzīvesvietas "pērc–pārdod" grupās – tādas pavisam noteikti ir kā lielākām pilsētām, tā mazpilsētiņām. Tad no lietām varēsi atbrīvoties lokāli, un, kas zina, varbūt tavu sludinājumu izlasīs kāds paziņa!

Foto: Shutterstock


Protams, nevar nepieminēt vislielāko virtuālo andeli – vietni "Andele Mandele". Tur varēsi tirgoties ne tikai ar bērnu apģērba kaudzēm, bet arī modīgākām lietām, kas bieži vien nezaudē savu vērtību. Virtuālā tirgus laukuma lielākais pluss – vide ir ļoti sakārtota, vari apskatīt pircēju novērtējumus un audzēt savu uzticamību.

Ko vēl iesākt ar sev nevajadzīgajām lietām?

  • Lielizmēra tekstils un makulatūra lieti noder dzīvnieku patversmēm. Palagi, segas, kartona gabali, dvieļi un pārklāji var iepriecināt un noderēt četrkājainajiem draugiem. Ja plāno ziedot patversmei, pirms tam sazinies ar konkrēto iestādi un pajautā, kas no visa nepieciešams.
  • Lietas, kuras ir nederīgas ziedošanai, pārdošanai vai atdošanai, iespējams nodot atkritumu šķirošanas laukumos visā Latvijā. Piemēram, izdegušas spuldzes, lielu makulatūras daudzumu, nolietotu sadzīves tehniku, elektriskās iekārtas u. tml. Punktus atradīsi šeit.
  • Sveču atlikumus, neizdedzinātas sveces, parafīnu, gofrēto kartonu un tukšas un tīras konservu kārbas vari ziedot biedrībai "Tavi draugi", kas organizē ierakumu sveču darbnīcas Ukrainas karavīru atbalstam. Vairāk uzzini šeit.
  • Dažādās Latvijas malās ik pa laikam norisinās arī klātienes krāmu tirgi, kur satiekas visi, kam ir daudz un dažādi krāmi. Ja ir laiks un pacietība tirgoties – meklē tik tuvāko!
  • Visvieglākais veids, kā atbrīvoties no sev liekajām mantām, – piedāvāt radiem un draugiem. Vāze, kas vairs neiederas interjerā, krūzīte ar pūķa gada simboliku vai vecas slēpes varbūt ir tieši tas, ko kāds meklē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!