Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas nemiernieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais džihādistu grupējums "Al Nusra" sestdien valdības spēkiem atkarojis stratēģisku augstieni pie lielās ziemeļu pilsētas Alepo, atsaucoties uz aktīvistu ziņoto, vēsta aģentūra "Reuters".

Nemiernieku un džihādistu ofensīva uz dienvidiem no Alepo sākusies jau piektdien, informē Londonā bāzētā "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija". Režīma spēki un to sabiedrotie šajā apvidū karo par teritoriju atgūšanu un turpmāku uzbrukumu novēršanai.

Sīrijā jau aptuveni mēnesi spēkā ir trausls pamiers, kura laikā vairākas Sīrijas konflikta puses mēģina vienoties par piecus gadus ilgstošā kara izbeigšanu. Taču pamiers neattiecas uz grupējumu "Daesh" un "Al Nusra" – Sīrijas valdība un tās sabiedrotie turpina uzlidojumus vietās, kur esot džihādistu pozīcijas.

Uzbrukums piektdien sākās ar trīs "Al Nusra" sarīkotām pašnāvnieku spridzinātāju eksplozijām pie Talat al Isas kalna. Nemiernieku un "Al Nusra" spēki pēc tam pārņēmuši kontroli pār pakalnu. Džihādisti savā paziņojumā norāda, ka no slēpņa uzbrukuši karavīriem, kas atkāpušies austrumu virzienā uz Alhadheru.

Kaujās nogalināti desmitiem režīma spēku pārstāvju un vismaz 16 nemiernieku un "Al Nusra" kaujinieku, informē "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Al Nusra" jau sestdien publicēja video no kaujām šajā apvidū, parādot, kā piespieduši bēgt prezidenta Bašara al Asada režīma karotājus.

Stratēģiskā virsotne ir labs novērošanas punkts pār plašu apkārtni un tā atrodas pie ceļa, kas savieno Alepo ar Sīrijas galvaspilsētu Damasku.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā, drošības spēkiem cenšoties tos pārtraukt ar spēku.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp Krievijas atbalstīto režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") pozīcijām.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku karā ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!