Foto: AFP/Scanpix

2021. gadā nogalināti 140 palīdzības organizāciju darbinieki, piektdien paziņojis ANO Humāno jautājumu birojs (OCHA).

Tas ir lielākais konfliktos vai uzbrukumos nogalināto palīdzības organizāciju darbinieku skaits kopš 2013.gada, norādīja OCHA.

Vairums upuru tika nošauti, bet otrs izplatītākais nāves cēlonis bija uzlidojumi no gaisa vai apšaudes, no kurām lielākā daļa notikusi Sīrijā.

2021. gadā tika ievainoti 203 palīdzības organizāciju darbinieki un 117 tika nolaupīti.

Šogad 168 palīdzības organizāciju darbiniekiem uzbrukts, kamēr viņi mēģinājuši piegādāt humāno palīdzību, un 44 no viņiem uzbrukumu rezultātā miruši.

ANO ģenerālsekretāra vietnieks humānās palīdzības jautājumos Mārtins Grifitss norādīja, ka humānās vajadzības pašreiz ir lielākas kā jebkad un palīdzības organizāciju dalībnieki strādā ļoti bīstamos apstākļos.

Saskaņā ar OCHA datiem visbīstamākās valstis palīdzības organizāciju darbiniekiem ir Dienvidsudāna, Afganistāna un Sīrija.

OCHA preses pārstāvis norādīja, ka krīzes reģionos dzīvo 300 miljoni cilvēku un vajadzība pēc humānās palīdzības pieaug straujāk nekā tiek doti solījumi palīdzēt, lai gan starptautiskie ziedotāji ir aktīvāki nekā agrāk.

ANO lūgumi pēc finansējuma palīdzībai Sīrijai, Kongo Demokrātiskajai Republikai un Ukrainai šogad sasniedz gandrīz 50 miljardus ASV dolāru, no kuriem saņemti tikai 15 miljardi dolāru, atklāja OCHA preses pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!