Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā četriem miljoniem cilvēku Sīrijā ir steidzami nepieciešama humānā palīdzība, un viņu skaits ir ievērojami pieaudzis salīdzinājumā ar 2,5 miljoniem cilvēku septembrī, otrdien paziņoja ANO ģenerālsekretāra vietniece humānās palīdzības lietās un ārkārtas palīdzības koordinatore Valērija Amosa.

"Mēs vērojam, kā mūsu acu priekšā atklājas humāna traģēdija," reportieriem Ženēvā sacīja Amosa.

Viņas birojs demonstrēja grafiku, kurā redzams, kā pieaudzis to Sīrijas iedzīvotāju skaits, kam nepieciešama humānā palīdzība. Pagājušā gada martā tāda bija nepieciešama vienam miljonam cilvēku, septembrī - 2,5 miljoniem, bet šī gada janvārī - četriem miljoniem cilvēku.

ANO Pasaules veselības organizācija (WHO) otrdien brīdināja, ka nemiernieku ieņemtā Sīrijas rajonā ir izcēlusies tīfa epidēmija, jo elektroapgādes pārtraukumi ir ietekmējuši dzeramā ūdens piegādi un iedzīvotāji šim nolūkam sākuši izmantot Eifratas upes ūdeni.

WHO preses sekretārs sacīja, ka Sīrijas ziemeļaustrumos ar tīfu saslimuši 2,5 tūkstoši cilvēku, bet vēl nav ziņots par tīfa izraisītiem nāves gadījumiem. WHO sadarbībā ar vietējām organizācijām mēģina nodrošināt saslimušo cilvēku ārstēšanu.

Sīrijā kopš 2011.gada marta notiek sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar ANO aprēķiniem šīs sacelšanās laikā valstī gājuši bojā vismaz 70 tūkstoši cilvēku. 2,5 miljoni cilvēku ir zaudējuši pajumti, bet turpina uzturēties Sīrijā, savukārt uz ārvalstīm aizbēguši 850 tūkstoši sīriešu, tai skaitā vairāk nekā 250 tūkstoši pēdējos divos mēnešos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!