Foto: Reuters/Scanpix

Kamēr, tuvojoties Dānijas parlamenta vēlēšanām, aptaujas pārmaiņus sola uzvaru te pie varas esošajai kreiso koalīcijai, te opozīcijā esošajām labējām partijām, otrdien publiskotie aptaujas rezultāti liecina par vienu skaidru faktu - politiķi kopumā ir zaudējuši sabiedrības uzticību.

Saskaņā ar aptauju, kuru veikusi politikas analīzes vietne "Altinget", tikai 28% dāņu atzinuši, ka uzticas politiķiem, kas ir viszemākais sabiedrības uzticības līmenis, kāds jebkad fiksēts Dānijā.

Vēlētāji, kas atbalsta opozīcijā esošās labējās partijas jeb tā dēvēto zilo bloku, ir visskeptiskāk noskaņotie, un viņu vidū ticību politiķu teiktajam pauduši tikai 25% aptaujāto.

Savukārt tā dēvētā sarkanā bloka atbalstītāju vidū saviem vēlētajiem pārstāvjiem uzticas 37% respondentu.

"Sarkano bloku" nosacīti veido virkne kreisi centrisko un galēji kreiso partiju - sociāldemokrāti, sociālliberāļi jeb radikāļi, Sociālistiskā tautas partija (SF), kreisi ekstrēmā Sarkani-zaļā alianse ("Enhedslisten") un tradicionālo "zaļo" izveidotā partija "Alternatīva".

Savukārt nosacītajā "zilajā blokā" ir liberālā partija "Venstre", populistiskā Dānijas Tautas partija (DF), Konservatīvā partija, Liberāļu alianse un kristīgie demokrāti.

Aptauja liecina par dramatisku vēlētāju uzticības kritumu. Kā norāda "Altinget", 2007.gadā līdzīgā aptaujā uzticību politiķiem pauda 70% dāņu, bet vēl 2011.gadā - 60%.

"Dānija vienmēr starp pasaules valstīm bijusi tā, kur uzticība politiķiem ir visaugstākā. Tagad sarakstā mēs esam nokrituši tālu uz leju. Uzticība ir līme, kas satur sabiedrību kopā, un, kad tā zūd, tas sāk ietekmēt demokrātijas pamatus," intervijā "Altinget" atzinis Kopenhāgenas Universitātes profesors Kaspers Mellers-Hansens.

Taču uzticības zudumā viņš vaino pašus politiķus.

"Gaisotne pēdējos gados kļuvusi arvien smagāka. Viens apsūdz otru lauztos solījumos un pasīvā politikā, kas vēlētāju prātos rada priekšstatu, ka tas ir veids, kādā politika darbojas," norāda profesors.

Parlamenta vēlēšanas Dānijā gaidāmas 18.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!