Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Argentīnas armija uzsver, ka pazudusī "ARA San Juan" zemūdene bijusi labā tehniskajā stāvoklī un pirms došanās misijā izgājusi drošības pārbaudes, tādējādi noraidot iedzīvotāju pārmetumus par zemūdenes slikto kvalitāti, vēsta raidsabiedrība BBC.

44 pazudušo zemūdenes apkalpes locekļu ģimenes locekļi bažījušies, ka 34 gadus vecā zemūdene bijusi avārijas stāvoklī. Argentīnas Jūras spēku kapteinis Enrike Balbi šādus pārmetumus noraidīja, sakot, ka divas dienas pirms došanās misijā zemūdenei veiktas pārbaudes. "Zemūdene nedotos ceļā, ja tās [pārbaudes] nebūtu veiktas. Tā izbrauca, jo bija stāvoklī, lai to darītu," teica Balbi.

Zemūdene ir pazudusi jau 11. dienu. Ritot laikam, zūd cerības, ka zemūdenes apkalpe varētu pārnākt mājās. Taču Balbi atturējās spriest par 44 apkalpes locekļu likteni: "Mēs vienlaikus esam gan cerību pilnā, gan bezcerīgā stāvoklī. Mums jāvadās pēc pierādījumiem. Esam apņēmušies atrast zemūdeni."

Pazudušo apkalpes locekļu tuvinieki un simtiem citu argentīniešu sestdien Jūras spēku bāzē piedalījās reliģiskā ceremonijā. Vienlaikus ar sērām izskanēja arī pārmetumi valstij, norādot uz sarūkošo aizsardzības budžetu, kā arī slepenību par zemūdenes meklēšanas rezultātiem.

Vēstīts, ka pagājušajā nedēļā ap laiku, kad zemūdene pazudusi, ūdenī fiksēts sprādzienam līdzīgs troksnis netālu no vietas, kur "ARA San Juan" pēdējo reizi sazinājusies ar krastu.

Sestdien meklēšanā iesaistījās arī Krievija, nozīmējot vienu no tās lielākajām lidmašīnām, kas aprīkota ar īpašām meklēšanas iekārtām. Meklēšanā piedalās arī Lielbritānija, Brazīlija, Čīle, Norvēģija, Vācija, Kanāda, Francija, Peru, Kolumbija un Urugvaja.

Situāciju vēl drūmāku padara fakts, ka uz zemūdenes skābeklis pietiek vien septiņām dienām, kuras jau iztecējušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!