Padomju-afgāņu karš bija viens no 20. gadsimta beigu nozīmīgākajiem militārajiem konfliktiem, kas spilgti ilustrēja Aukstā kara lielvaru sāncensību un bija faktors, kas tuvināja PSRS sabrukumu.

Karš sākās pirms 40 gadiem 1979. gada decembrī un turpinājās teju desmit gadus līdz 1989. gada februārim. Pret padomju spēkiem karoja vietējie modžahedi, kurus dažādos veidos, tostarp ar ieročiem, atbalstīja PSRS pretinieki ar ASV priekšgalā.

Unikālu ieskatu karā no modžahedu skatpunkta sniedz nesen digitalizētie Afgāņu Mediju resursu centra (AMRC) arhīva kadri, par ko jau rakstījām te un šeit. Šoreiz atlasījām foto, kas liecina par spēcīgu Rietumos ražotu bruņojumu afgāņu karotāju rokās – MILAN prettanku raķeti.

MILAN avotos tiek dēvēta pat par jebkad veiksmīgāko Rietumu bloka prettanku raķeti. Sistēma tika izstrādāta sadarbojoties Vācijai un Francijai, dienestā NATO valstīs stājās 1972. gadā liecina portāla "Military Today" dati.

Sistēma sastāv no palaišanas iekārtas un atdalāmas starta caurules ar raķeti, ar ko darbojas divu cilvēku komanda.

Franči MILAN sistēmas tirgoja visā pasaulē un tās tika arī tādām valstīm kā Muamara Kadafi Lībija, Hosni Mubaraka Ēģipte, Sadama Huseina Irāka un Hafeza al Asada Sīrija.

Astoņdesmito gadu beigās MILAN raķetes nonāca arī afgāņu pretpadomju modžahedu rokās. Arhīva kadri, kuros šis ierocis redzams Afganistānā, datēti ar 1988. un 1989. gadu – kara beigu posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!