Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads trešdien izteicis pateicību Krievijai par palīdzību, novēršot rietumvalstu atbalstīto nemiernieku uzbrukumu.

Kā norādījis Asads, Maskava palīdzot "veidot jaunu globālo līdzsvaru".

"Prezidents Asads izteica pateicību Krievijai par tās nostāju, palīdzot Sīrijai novērst uzbrukumu (..), kā arī Rietumu, reģiona un arābu atbalstīto terorismu," teikts Asada paziņojumā, kas izplatīts, Sīrijas prezidentam tiekoties ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Sergeju Rjabkovu.

Rjabkovs otrdien ieradās Damaskā. Viņš pārmetis neobjektivitāti ANO inspektoriem, kuri Sīrijā izmeklējuši iespējamo ķīmisko ieroču izmantošanu.

Krievija ieguvusi "pierādījumus, ka nemiernieki ir saistīti ar ķīmisko uzbrukumu", Rjabkova teikto citē Krievijas ziņu aģentūras "RIA Novosti" un "ITAR-TASS".

Pirmdien ANO Drošības padomē iesniegtajā ANO ekspertu ziņojumā norādīts, ka ir gūti "skaidri un pārliecinoši" pierādījumi, ka 21.augusta uzbrukumā izmantota zarīna gāze, kā arī norādīts, ka ķīmiskie ieroči Sīrijas pilsoņkarā pielietoti relatīvi lielā apmērā.

ANO ziņojumā nav teikts, kura puse izmantojusi ķīmiskos ieročus, bet ASV, Lielbritānija un Francija jau paziņojušas, ka ANO ekspertu ziņojums apstiprinot, ka 21.augusta uzbrukumā vainojams Sīrijas prezidenta režīms.

Krievija tam kategoriski nepiekrīt.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, ka Maskavai ir nopietns pamats domāt, ka uzbrukumu veikuši Sīrijas nemiernieki.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!