Interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džuljens Asanžs, atzīmējot pusgadu, kopš viņš uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, ceturtdien teiks uzrunu no vēstniecības balkona.

Par to svētdien savā kontā mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja  "WikiLeaks". Tā informēja, ka uzruna notiks pulksten 19 pēc Londonas laika (21 pēc Latvijas laika).

"Džulians Asanžs uzrunās cilvēkus pie Ekvadoras vēstniecības, atzīmējot sešus mēnešus, kopš viņš tur guvis patvērumu,"  teikts "WikiLeaks" ierakstā "Twitter".

Līdz šim Asanžs vienreiz ir teicis šādu uzrunu no Ekvadoras vēstniecības balkona - tas notika 19.augustā.

Asanžs ir zaudējis Lielbritānijā visās tiesu instancēs cīņā pret izdošanu Zviedrijai, tādēļ viņš nav pametis Ekvadoras vēstniecību Londonā kopš 19.jūnija, kad viņš tur ieradās un lūdza politisko patvērumu, ko arī 16.augustā saņēma. Lielbritānija ir nolēmusi izdot  Asanžu Zviedrijai, kur viņš tiktu iztaujāts saistībā ar apgalvojumiem par seksuāliem noziegumiem pret divām sievietēm.

Lielbritānija atsakās atļaut  Asanža brīvu aizbraukšanu no valsts, jo tai esot pienākums izdot viņu Zviedrijai. Tā arī draud Asanžu aizturēt, ja viņš atstātu vēstniecību un mēģinātu nokļūt lidostā.

Asanžs apgalvo, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņam draudētu mūža ieslodzījums vai nāvessods par slepenu dokumentu publiskošanu. Ekvadora paskaidroja, ka patvērumu  Asanžam sniegusi tāpēc, ka uzskata par pamatotām viņa bažas.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi   Asanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija "WikiLeaks" brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija 2010.gada 7.decembrī aizturēja  Asanžu, tomēr apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un viņam bija jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot  Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!