Foto: Publicitātes foto

Kalifornijas štatā, ASV, policija aizturējusi 26 gadus veco Marku Stīvenu Domingo, apsūdzot viņu plānos spridzināt baltādaino nacionālistu gājienu, vēsta "Vice". Tas bijis iecerēts kā atriebība par Jaunzēlandē 15. martā notikušo terorista uzbrukumu mošejām, kurā bojā gāja 50 cilvēki.

Domingo ir bijušais karavīrs, kurš iepriekš dienējis Afganistānā. Vīrieša plāns atklāts, kad viņš lūdzis palīdzību bumbas izgatavošanā kādam paziņam, kurš ir apslēpts FIB aģents. Domingo prasījis palīdzību tik spēcīga spridzekļa izgatavošanai, lai varētu nogalināt 50 cilvēku. Viņš vēlējies izvērst "vardarbīgu džihādu" jeb svēto karu, lai tādējādi atriebtu uzbrukumus musulmaņiem, kā arī bijis gatavs kļūt par mocekli jeb mirt cīņā.

Pēc martā notikušā 28 gadus vecā baltās rases pārākuma sludinātāja pastrādātā uzbrukuma mošejām Kraistčērčā viņš publiski rakstījis, ka par to nepieciešams atriebties, ziņo medijs. Vīrietis apcietināts pagājušajā piektdienā, kad slepenais aģents viņam piegādājis spridzekļa izgatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas.

Domingo ar aģentu iepriekš ticies 3. martā, un tikšanās laikā bjušis karavīrs atklājis, ka atbalsta "Daesh", kā arī labprāt pievienotos grupai, ja organizācija uzsāktu darbību ASV. Viņš vēlējies aktivizēt spridzekli pagājušajā svētdienā paredzētajā nacionālistu gājienā Longbīčā, Kalifornijā, bet sarunā ar aģentu pieļāvis uzbrukumus arī ebrejiem, baznīcām un policistiem.

Uz tikšanos ar aģentu viņš ieradies bruņojies ar "AK-47" tipa ieroci, lai demonstrētu savas apņemšanās nopietnību. Cita starpā viņš sarunā pieminējis 2013. gadā notikušo Bostonas maratona spridzināšanu, kā arī atzīmējis, ka "Amerikai nepieciešama vēl viena Vegasa", ar to domājot 2017. gadā sarīkoto apšaudi Lasvegasā, kurā joprojām neskaidru iemeslu dēļ viens šāvējs nogalināja 58 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!