Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV izvērtē Ukrainas pilotu spējas, lai saprastu, cik ilgs laiks būtu nepieciešams, lai viņi apgūtu F-16 iznīcinātāju vadību, ziņo medijs CNN.

Šobrīd vienā no ASV militārajām bāzēm ar lidojumu simulatoriem pārbauda divu Ukrainas pilotu spējas, lai saprastu, cik laika viņiem būtu nepieciešams, lai apgūtu dažādu ASV militāro lidaparātu vadību, ieskaitot F-16 iznīcinātājus.

ASV militārais pārstāvis paziņoja, ka piloti ir Arizonā, iepazīšanās pasākumā. Viņš to aprakstīja kā ierastu aktivitāti, kas ir daļa no militārās sadarbības ar Ukrainu. "Iepazīšanās pasākums ir diskusija starp gaisa spēku dalībniekiem un novērojums, kā darbojas ASV gaisa spēki," skaidroja pārstāvis.

"Pateicoties šim pasākumam, mēs varam efektīvāk apmācīt Ukrainas pilotus un veiksmīgāk sniegt viņiem padomus, kā viņiem pašiem attīstīt savas spējas. Piloti lielākoties izmantos lidojumu simulācijas savas vizītes laikā," uzsvēra militārpersona.

Viņš arī piebilda, ka pagaidām nav jaunumu saistībā ar F-16 piegādēm Ukrainai. Nav plānots arī palielināt Ukrainas pilotu skaitu ASV. Lai gan šobrīd nav nekādas ziņas par iespējamām lidojumu apmācībām, šis solis varētu norādīt, ka ASV nav pilnībā noraidījuši iespējamu F-16 iznīcinātāju piegādi Ukrainai, skaidro CNN.

Vašingtona iepriekš norādīja Kijivas lūgumu pēc iznīcinātājiem, apgalvojot, ka Ukrainai tie šobrīd nav nepieciešami. Ukrainas amatpersonas uzskata, ka iznīcinātāji nepieciešami, lai aizsargātos pret Krievijas raķetēm un dronu uzbrukumiem.

Uz šo lūgumu ASV un sabiedrotie skatījušies ar skepsi, apgalvojot, ka iznīcinātāji nebūtu praktiski, jo to vadīšanai nepieciešamas ilgas apmācības. Ukrainas sabiedrotie arī skaidrojuši, ka Krievijai ir plaša darbības rādiusa pretgaisa sistēmas, kas iznīcinātājus viegli notriektu.

Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pirmajos posmos ASV uzskatīja, ka jaunu iznīcinātāju piegādes Ukrainai varētu radīt eskalāciju attiecībās starp NATO un agresorvalsti. Intervijā ar "ABC News" februārī, ASV prezidents Džo Baidens apgalvoja, ka Ukrainai šobrīd F-16 nav nepieciešami.

Pagājušajā nedēļā Vācija pilnībā noraidīja iespējamu iznīcinātāju piegādi Ukrainai. Savukārt, Lielbritānija piebiedrojās ASV, uzskatot, ka iznīcinātāju piegādes Ukrainai nebūtu praktiskas. Arī Polijas un Nīderlandes līderi atbildējuši izvairīgi uz aicinājumu Ukrainai piegādāt F-16.

Otrdien, 28. februārī, ASV aizsardzības sekretāra vietnieks politikas jautājumos Kolins Kahls paziņoja, ka Ukrainas pilotu F-16 apmācībām būtu nepieciešami 18 mēneši, Viņš uzsvēra, ka tik ilgi treniņi būtu ļoti dārgi: "Man ir grūti pateikt Kongresa biedriem vai Amerikas iedzīvotājiem, ka labākais veids kā šobrīd tērēt līdzekļus būtu uz iznīcinātājiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!