Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV vadītā starptautiskā koalīcija, kas tika izveidota operācijai pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), noslēgusi kaujas misiju Irākā un pāries uz apmācību un konsultāciju uzdevumiem, ceturtdien pavēstīja Irākas nacionālās drošības padomnieks.

Par misijas formāta maiņu līdz gada beigām aptuveni 2500 Irākā izvietoto ASV karavīru pirmais vēl jūlijā pavēstīja ASV prezidents Džo Baidens, uzņemot Irākas premjerministru Musafu al Kadhemi.

Irākas valdība pakļauta Irānai simpatizējošo politisko organizāciju spiedienam, kas uzstājīgi pieprasa, lai visi ASV karavīri pamet Irāku.

"Mēs oficiāli paziņojam par koalīcijas spēku kaujas misijas beigām," tviterī pavēstīja nacionālās drošības padomnieks Kasems al Aaradži.

"Attiecības ar starptautisko koalīciju turpināsies apmācību, konsultāciju un kapacitātes stiprināšanas jomās," viņš piebilda.

Irākā paliks 2500 ASV un 1000 citu koalīcijas valstu karavīru. Viņi darbojas kā konsultanti un instruktori kopš 2020. gada vidus.

"Daesh" izveidoja tā dēvēto kalifātu plašās Irākas un Sīrijas teritorijās 2014. gadā.

Irākā "Daesh" tika sakauta 2017. gadā pēc plašas irākiešu spēku ofensīvas, kas notika ar starptautiskās koalīcijas atbalstu.

Kaut arī Irāka pasludināja uzvaru pār "Daesh" 2017. gada decembrī, džihādistu grupējuma atliekas turpina rīkot uzbrukumus īpašo spēku vienību karavīriem un civilistiem, bet pēdējo nedēļu laikā Irākas ziemeļos nogalinājuši vairākus kurdu spēku karotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!