Foto: AFP/Scanpix

ASV Valsts departaments pirmdien publiskoja pēdējo elektroniskā pasta vēstuļu partiju no privātā servera, kuru bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone bija izmantojusi savai e-pasta sarakstei, esot valsts sekretāra amatā no 2009. līdz 2013. gadam.

Klintone cer, ka viņas e-pasta sarakstes publiskošana mazinās skandālu, ko izraisīja informācija, ka viņa valsts sekretāra amatā izmantojusi nevis valdības e-pasta kontu, bet tikai privāto e-pastu. Federālie izmeklētāji vēl turpina noskaidrot, vai šāda viņas rīcība nav radījusi risku nacionālajai drošībai.

Klintones e-pasta skandālu izmantoja viņas politiskie pretinieki no Republikāņu partijas, un tas turpina aizēnot viņas kampaņu uz izvirzīšanu prezidenta vēlēšanām no Demokrātu partijas.

Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs paziņoja, ka pēc pēdējās e-pasta partijas publiskošanas apmēram 3800 lappušu apjomā ir publiskotas vairāk nekā 52 tūkstoši lappušu Klintones oficiālās e-pasta sarakstes.

Pirms publiskošanas šī sarakste tika caurskatīta un daļēji rediģēta, lai netiktu publiskoti valsts noslēpumi.

Pērn martā izcēlās skandāls saistībā ar bijušās valsts sekretāres – tagadējās pretendentes uz izvirzīšanu prezidenta vēlēšanām no Demokrātu partijas Hilarijas Klintones e-pastu.

Informācija, ka Klintone valsts sekretāra amatā savās darba darīšanās izmantojusi tikai personīgo e-pastu, raisīja neizpratni Vašingtonā un viņa tika kritizēta par iekšējās drošības noteikumu pārkāpšanu.

Klintone piekrita, ka rīkojusies nesaprātīgi, un aicināja Valsts departamentu publiskot viņas e-pasta saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!