Foto: AP/Scanpix

Beļģijas izmeklētāji ceturtdien atbrīvoja no apcietinājuma četrus cilvēkus, kas bija aizturēti un nopratināti par viņu kontaktiem ar Marokas pilsoni, kurš otrdien neveiksmīgi sarīkoja sprādzienu Briseles Centrālajā dzelzceļa stacijā un tika nošauts, paziņoja amatpersonas.

Policija trešdien viņus aizturēja kā cilvēkus, kam bijis "regulārs kontakts" ar marokāni, kurš otrdien daļēji iedarbināja spridzekli Briseles Centrālajā stacijā, bet nevienu neievainoja.

"Četras personas, kas tika ... atvestas uz pamatīgu nopratināšanu, ir atbrīvotas bez apsūdzību izvirzīšanas," paziņoja Beļģijas federālā prokuratūra.

Izmeklētāji sacīja, ka trešdien atraduši pierādījumus par spridzināšanā aizdomās turētā simpatizēšanu grupējumam "Daesh".

Viņi arī atrada sprāgstvielas, veicot reidu aizdomās turētā vīrieša mājoklī Briseles Molenbēkas rajonā, kur dzīvoja agrāk teroraktus Francijā un Beļģijā sarīkojuši islāma ekstrēmisti.

Beļģijas varas iestādes identificēja spridzinātāju kā 36 gadus vecu Marokas pilsoni ar vārda un uzvārda iniciāļiem O.Z. Vietējie mediji ziņoja, ka viņš bija Usama Zariuhs.

Sprādzienā neviens netika ievainots, bet amatpersonas atzina, ka būtu bijušas smagas sekas, ja spridzeklis, kurš bija pilns ar naglām un benzīna kannām, būtu detonēts kā plānots.

Zariuhs iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par kādu narkotiku noziegumu, bet ne par islāma radikālismu.

Par kontaktiem ar viņu nopratinātie tika aizturēti kratīšanas laikā Briseles Molenbēkas, Anderlehtas un Kūkelbergas rajonos.

Beļģija ir trauksmes stāvoklī kopš 2016. gada marta, kad spridzinātāji pašnāvnieki noslepkavoja 32 cilvēkus Briseles metro stacijā un lidostā. Atbildību par šo teroraktu uzņēmās "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!