Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons izteicies, ka Austrālijas premjers Skots Morisons viņam melojis par septembrī atcelto zemūdeņu iepirkuma darījumu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Jautāts, vai viņš domā, ka Morisons savos izteikumos bijis nepatiess, Makrons atbildēja: "Es nedomāju, es zinu." Morisons noliedz, ka būtu bijis negodīgs.

Makrons bija nikns pēc tam, kad Austrālija atcēla 37 miljardu ASV dolāru vērtu līgumu par 12 konvencionālo zemūdeņu būvniecību un tā vietā vienojās par jaunu sadarbības ietvaru aizsardzības nozarē ar ASV un Apvienoto Karalisti - tā saukto AUKUS.

AUKUS ietvars nozīmē trīs valstu – ASV, Lielbritānijas un Austrālijas – alianses izveidošanu. Līgums paredz, ka Austrālija tiks pie tehnoloģijas, kas tai palīdzēs uzbūvēt kodolzemūdenes. Vienošanās ietver arī informācijas un tehnoloģiju apmaiņu vairākās jomās, tostarp izlūkošanā un kvantu tehnoloģijā. Taču līguma galvenais elements ir kodolzemūdenes.

Parīze par šo darījumu bija ļoti neapmierināta. Neilgi pēc AUKUS izziņošanas Francija uz brīdi atsauca savus vēstniekus no ASV un Austrālijas. Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns Austrālijas pievienošanos AUKUS ietvaram raksturoja kā "dūrienu mugurā", kas ir "nepieņemama uzvedība starp sabiedrotajiem un partneriem".

"Es ļoti cienu jūsu valsti (..) Es tikai saku, kad mums ir cieņa, jums ir jābūt patiesam un jums ir jārīkojas saskaņā ar šo vērtību," atbildot uz Austrālijas žurnālista jautājumu, sacīja Francijas prezidents.

Runājot pēc Makrona komentāriem, Skots Morisons žurnālistiem sacīja, ka nav prezidentam melojis un ka iepriekš viņam paskaidrojis, ka konvencionālās zemūdenes vairs neapmierinās Austrālijas aizsardzības vajadzības. Viņš piebilda, ka abu valstu uzticības un attiecību atjaunošana jau ir sākusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!