Foto: Reuters/Scanpix

Austrālijas Augstā tiesa atstājusi spēkā likumu, kurš liek uz cigarešu paciņām līmēt brīdinošus attēlus par tabakas negatīvo ietekmi uz veselību, taču aizliedz drukāt ražotājfirmas simboliku, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Sūdzību par šiem noteikumiem iepriekš iesniedza četras tabakas kompānijas - "British American Tobacco", "Japan Tobacco International", "Imperial Tobacco" un "Philip Morris".

Likums, kurš stāsies spēkā 1.decembrī, paredz, ka cigaretes un tabaka jāpārdod olīvkrāsas iepakojumā ar brīdinošiem zīmējumiem par smēķēšanas kaitīgumu. Uz paciņām aizliegts norādīt ražotājfirmu simboliku. Ar jauno likumu nemierā bija lielākās tabakas firmas, sakot, ka aizliegums uz cigarešu paciņām attēlot kompāniju simboliku ir intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpums.

Tiesa secinājusi, ka šis likums nav pretrunā ar valsts konstitūciju un tabakas firmu tiesības netiek pārkāptas. Tiesa pilno sava sprieduma tekstu publicēs vēlāk, pagaidām zināma vien tā rezultatīvā daļa.

Austrālijas valdība šo likumu pieņēma ar mērķi samazināt smēķētāju skaitu valstī. Tiek uzskatīts, ka vienkāršāka izskata paciņa, uz kuras nav konkrētas markas uzraksta, palīdzēs smēķētājus atradināt no šī ieraduma. Savukārt tabakas ražotāji uzskata, ka jaunais likums ne tikai pārkāpj intelektuālā īpašuma tiesības, bet arī drastiski samazinās to peļņu. Industrijas pārstāvji brīdinājuši, ka likums var veicināt kontrabandas produkcijas ienākšanu tirgū.

"No šī likuma iegūs vienīgi tie, kas mūsu ielās tirgo kontrabandas tabakas izstrādājumus, tie būs organizētās noziedzības pārstāji," paziņojis "British American Tobacco" pārstāvis Skots Makinteirs. Savukārt "Imperial Tobacco" uzskata, ka jaunais likums, liedzot uz paciņām publicēt konkrēto marku, ierobežos patērētāju tiesības iegādāties savas iecienītākās cigaretes.

Tomēr tiesa nostājās valdības pusē. Augstās tiesas lēmumu tālāk vairs pārsūdzēt nevar, norāda BBC. Tabakas firmām, kuras sūdzējās par likumu, būs jāsedz Austrālijas valdības tiesāšanās izdevumi.

BBC atgādina, ka līdzīgus likumus ieviesušas arī citas valstis, piemēram, Lielbritānija, Kanāda un Jaunzēlande.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!