Foto: AFP/Scanpix/LETA
Trešā Reiha okupētajā Polijā izveidotās Aušvicas koncentrācijas nometnē zem kāda skursteņa uzieti dažādi priekšmeti, ziņo BBC.

Koncentrācijas nometnes 17. blokā Austrijas Nacionālais nacionālsociālisma upuru fonds īsteno plašu renovāciju, gatavojot tajā ekspozīciju un atradums pārsteidzis pie renovācijas strādājošos speciālistus. Uzieti gan naži un dakšas, gan šķēres un dažādi ādas gabali.

Tiek uzskatīts, ka konkrētajā Aušvicas nometņu kompleksa daļā izvietoti tie ieslodzītie, kuriem piemitušas kādas rokdarbnieku prasmes, lai vācieši viņu darbaspēku vajadzības gadījumā varētu izmantot savām vajadzībām.

Nav gan zināms, kādēļ šie priekšmeti nonākuši zem skursteņa. Tomēr Austrijas speciālisti, kas strādā pie rekonstrukcijas, uzskata, ka priekšmeti varētu būt izmantoti apģērba un dažādu ikdienas sadzīves priekšmetu izgatavošanai.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Visi atrastie priekšmeti uzskaitīti un nodoti Aušvicas muzeja krājumā.

Aušvica ir vērienīgākais nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometņu komplekss. Ar Aušvicas nometni ierasti tiek apzīmēts plašs, aptuveni 40 nometņu un nemetinājumu vietu tīkls, kas koncentrēts Polijas dienvidos. Ierasti par tā centru tiek uzskatīta Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometne, kur atradās milzīgās gāzes kameras masveidīgai cilvēku nogalināšanai.

Kompleksā nogalināti aptuveni miljons ebreju, kā arī ap simts tūkstošiem citu ieslodzīto, tostarp poļu civiliedzīvotāji, padomju karavīri, čigāni, Jehovas liecinieki, cilvēki ar netradicionālu orientāciju, kā arī politiskie ienaidnieki

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!