Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskais ieroču tirdzniecības apjoms ir stabili audzis kopš 2004. gada, un pēdējo piecu gadu periodā, salīdzinot ar iepriekšējo piecgadi, pat pieaudzis par 14 %, atsaucoties uz Stokholmas Starptautisko Miera pētniecības Institūtu (SIPRI), raksta "Defence Talk".

Lielākie ieroču importētāji

Seši no desmit lielākajiem ieroču importētājiem pēdējā piecgadē ir no Āzijas un Okeānijas: Indija veido 14 % no globālā ieroču importa, Ķīna (4,7 %), Austrālija (3,6 %), Pakistāna (3,3 %), Vjetnama (2,9 %) un Dienvidkoreja (2,6 %). Vjetnamas ieroču imports, salīdzinot ar iepriekšējo piecgadi, pat pieaudzis par 699 %. Kopumā Āzijas un Okeānijas valstīs ieroču imports šajā laikā audzis par 26 %, sasniedzot 46 % no visa pasaules ieroča importa.

"Ķīna turpina palielināt savas militārās spējas gan ar importētiem, gan pašu izgatavotiem ieročiem. Kaimiņvalstis kā Indija, Vjetnama un Japāna arī ievērojami pastiprina savas armijas," norādīts pētījumā.

Savukārt Tuvajos Austrumos ieroču imports pēdējā piecgadē, salīdzinot ar iepriekšējo, audzis par 61 %. Tostarp Saūda Arābija šajā laika posmā ieroču importu palielinājusi par 275 %, kas ļāvis tai kļūt par otru lielāko ieroču importētāju pasaulē, atpaliekot vienīgi no Indijas. Šajā laika periodā Apvienoto Arābu Emirātu ieroču imports auga par 35 %, Katarā - par 279 %. Arī Ēģiptē imports ievērojami audzis - par 37 % -, bet tas noticis tieši pateicoties pērn noslēgtajiem militārajiem darījumiem.

"Arābu valstu koalīcija galvenokārt ASV un Eiropā ražotos ieročus galvenokārt liek lietā Jemenā. Par spīti zemajām naftas cenām, lielās ieroču piegādes turpināsies, jo kontrakti par tām noslēgti jau vairākus gadus iepriekš," norāda SIPRI vecākais pētnieks Pīters Veizmens.

Pēdējā piecgadē, salīdzinot ar iepriekšējo, Āfrikas valstīs ieroču imports palielinājies par 19 %. No kopējā melnajā kontinentā importētā ieroču daudzuma 56 % importē Alžīrija un Maroka. Tikmēr Subsahāras Āfrikas valstis līdzekļu trūkuma dēļ ieročus importējušas salīdzinoši nelielos apmēros.

Lielākie ieroču eksportētāji

Tikmēr ASV ieroču eksports veido 33 % no globālā ieroču tirgus, turklāt tās eksporta apjomi pēdējā piecgadē, salīdzinot ar iepriekšējo, pieauga par 27 %.

Otrajā vietā ar 28 % no visas pasaules ieroču eksporta apjoma ierindojas Krievija. Lai gan salīdzinoši ar iepriekšējo piecgadi, tās ieroču eksporta apjomi ir kāpuši par 28 %, 2014. un 2015. gadā tie ir pat zemāki par vidējiem gada apjomiem 2006.-2010. gadu periodā.

Ķīnas ieroču eksports pēdējā piecgadē, pieaugot par 88 %, pārsniedza Francijas rādītājus, kuras ieroču eksporta apjomi savukārt kritušies par 9,8 %, kamēr Vācijas ieroču eksports pat samazinājies uz pusi.

"Reģionālajiem konfliktiem pieaugot, ASV joprojām saglabājusi lielākā ieroču eksportētāja statusu. Pēdējo piecu gadu laikā ASV ir pārdevusi vai ziedojusi ieročus vismaz 96 valstīm, turklāt lielvaras ieroču ražotāji saņēmuši citu valstu militārajiem ražotājiem nepārspējamus pasūtījumus, no kuriem lielākais ir 611 iznīcinātāju "F-35" pasūtījums no kopumā deviņām valstīm," norāda pētījuma autori.

Citi pētījumā izceltie aspekti

  • Meksika ieroču importu pēdējā piecgadē palielinājusi par 331 %.
  • Azerbaidžāna ieroču importu pēdējā piecgadē palielinājusi par 217 %.
  • Irāka ieroču importu pēdējā piecgadē palielinājusi par 83 %
  • Eiropas valstīs ieroču imports pēdējā piecgadē kopumā samazinājies par 41 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!