Foto: Kadrs no video
Tuvo Austrumu un Ziemeļamerikas soctīklus pāršalcis kāda deportēta amerikāņa dzīvesstāsts, kurš uz Irāku izraidīts, neskatoties uz faktu, ka šajā valstī nekad nav bijis, raksta portāls "Al Bawaba".

Trešdien miris atrastais 41 vecais Džimijs Aldaouds savulaik piedzima bēgļu nometnē Grieķijā, kur tobrīd bija apmetušies viņa bēgļu gaitās vecāki. Visticamāk, Irāku viņi pametuši, jo, būdami kristieši, pārsvarā islāmticīgajā valstī jutušies apspiesti. Kad viņš bija sešus mēnešus vecs, ģimene pārcēlās uz ASV, Aldaouds apguva angļu valodu un vecāku dzimto arābu valodu vairs nav lietojis un dzīves laikā to pat pilnībā aizmirsis.

Lai gan uzaudzis un dzīvojis kā pilntiesīgs amerikānis, viņš gluži nav bijis paraugpilsonis – Aldaouds vairākkārt nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, tostarp par ielaušanos. Pie tā vainotas arī vīrieša psiholoģiskās problēmas, tostarp šizofrēnija.

Neskatoties uz visa apzinātā mūža pavadīšanu ASV, arābu valodas nezināšanu, psiholoģiskām saslimšanām, kā arī diabētu, Donalda Trampa administrācijas panāktās likumdošanas izmaiņas tiesībsargājošajām iestādēm ļāvušas viņu jūnijā aizturēt un gandrīz tūlītēji piespiedu kārtā deportēt uz Irāku.

Tur bez valodas zināšanām un jebkādiem kontaktiem Aldaouds tūlītēji kļuvis par bezpajumtnieku, kurš dienas vadījis ubagojot. Pāris nedēļas pēc vīrieša nonākšanas Irākā viņš nofilmēts stāstot savu rūgto likteni, un video ievietots internetā. Video viņš atklāj, ka insulīna trūkuma dēļ visu laiku vemj, bet video autors atzīmējis, ka šizofrēnijas dēļ viņš arī ārkārtīgi baidījies no Irākas imigrācijas dienesta pārstāvjiem.

Plašāku uzmanību gan tas iemantojis tikai pēc amerikāņa mirstīgo atlieku atrašanas Bagdādē uz ielas. Par ticamāko viņa nāves iemeslu tiek uzskatīta Aldaouda nespēja Irākā atrast pieeju viņa dzīvībai svarīgajām insulīna injekcijām.

Viņa vecāki ir sen miruši, bet ASV joprojām dzīvo māsa, kurai ir ģimene. Aldaouda mirstīgās atliekas augusta beigās tiks nogādātas atpakaļ ASV, kur viņu plānots apglabāt blakus mammai, "Detroit Free Press" teikusi māsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!