Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņojis, ka Hersonas atgūšanu ir nozīmīga Ukrainas uzvara, taču, ziemā kauju intensitāte samazināsies un kara iznākums vēl nav skaidrs.

"Es nevaru darīt neko citu, kā tikai aplaudēt ukraiņu tautas un Ukrainas armijas drosmei, apņēmībai un spējām," preses konferencē Bali atzina Baidens, kurš ieradies Indonēzijā uz G20 samitu.

"Es domāju, ka ziemas mēnešu dēļ viss nedaudz palēnināsies. Domāju, ka vēl ir jāredz, kāds būs rezultāts," viņš piebilda.

Tomēr Baidens pauda pārliecību, ka Krievijai neizdosies īstenot savus plānus, kādi tai bija, februārī uzsākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Krievija, sastopoties ar intensīvu Ukrainas pretuzbrukumu, pagājušajā nedēļā paziņoja par atkāpšanos no Hersonas uz Dņepras upes austrumu krastu.

Hersonā, kas astoņus mēnešus atradās okupācijas varā un bija lielākā pilsēta, kuru Krievijai izdevies ieņemt kopš atkārtotā uzbrukuma sākuma, Ukrainas armija iengāja 11.novembrī

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien ieradās atbrīvotajā Hersonā un piedalījās Ukrainas karoga uzvilkšanas ceremonijā pie galvenās administrācijas ēkas.

Jautāts, vai ASV mudinās Kijivu iesaistīties sarunās ar Krieviju tagad, kad Ukraina atrodas labākās pozīcijās, Baidens atbildēja, ka diplomātiskie soļi atkarīgi no Ukrainas, un ASV turpinās piegādāt ieročus.

"Es esmu skaidri pateicis, ka turpināsim nodrošināt Ukrainas tautai iespējas sevi aizstāvēt," uzsvēra Baidens.

"Mēs neiesaistīsimies nekādās sarunās. (..) Šis lēmums jāpieņem Ukrainai," norādīja Baltā nama saimnieks, atkārtoti uzsverot, ka par Ukrainu nekas netiks spriests bez Ukrainas dalības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!