Foto: AP/Scanpix

Gruzijas aizsardzības ministrs Dmitrijs Šaškins pirmdien paziņoja, ka ir pametis valsti laikā, kad aizvien vairāk tiek izteikti pieņēmumi, ka jaunā valdība, ko veido līdz šim opozīcijā esošie spēki, varētu vajāt līdz šim pie varas esošās amatpersonas.

"Esmu pieņēmis lēmumu pamest Gruziju ar cerību, ka varēšu atgriezties un man būs iespēja atkal kalpot savai valstij un tautai," sociālās saziņas vietnē "Facebook" pavēstīja Šaškins, neatklājot savu tagadējo atrašanās vietu.

Šaškins ir aizsardzības ministrs līdzšinējā valdībā, kas varu zaudēja pēc 1.oktobrī notikušajām vēlēšanām. Oficiāli viņš ir aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs līdz jaunās valdības apstiprināšanai, kas gaidāma ceturtdien.

Gruzijas politiķis norādīja, ka viņa "vērtības pilnībā atšķiras" no vēlēšanu uzvarētāja Bidzinas Ivanišvili vadītās koalīcijas vērtībām, un brīdināja cilvēkus neticēt "neiedomājamajiem stāstiem", kas varētu jau tuvākajā laikā par viņu parādīties publiskajā telpā.

Savukārt Sozars Subari, kas ir viens no tuvākajiem Ivanišvili sabiedrotajiem un, kā gaidāms, kļūs par cietumu lietu ministru, pirmdien žurnālistiem uzsvēra, ka Gruzijā nebūs bijušo amatpersonu politiskās vajāšanas, bet tie, kas ir pārkāpuši likumu, no taisnīguma neizbēgs.

"Es saprotu tos, kas ir pastrādājuši noziegumus, un to apzinās. Tādēļ viņi bēg un meklē patvērumu," Subari norādīja.

Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili sabiedrotais Šaškins bija aizsardzības ministrs kopš jūlija. Iepriekš viņš bija izglītības ministrs un 2009.gadā bija atbildīgais par Gruzijas plaši kritizēto cietumu sistēmu.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Gruzijā valsts mēroga skandālu izraisīja atklātībā nonācis video, kurā redzams, kā tiek spīdzināti cietumnieki. Tas izraisīja sašutumu sabiedrībā un mazināja atbalstu Saakašvili politiskajam spēkam.

Šaškins paziņojumā "Facebook" uzstāja, ka laikā, kad bija cietumu lietu ministrs, ierosināja vairākas veiksmīgas reformas, kas mazināja vardarbību cietumos un tur mirušo ieslodzīto skaitu.

Gruzijas medijos izskanējušas pagaidām neapstiprinātas baumas, ka vismaz uz laiku valsti pametušas vēl vairākas līdzšinējās amatpersonas.

Ivanišvili vadītā opozīcijas koalīcija "Gruzīnu sapnis" ieguva 54,85% balsu un 85 vietas parlamentā, bet prezidenta Saakašvili līdzšinējā valdošā partija "Vienotā nacionālā kustība" ieguvusi 40,43% balsu un atlikušās 65 vietas parlamentā. Citas partijas un koalīcijas nav pārvarējušas 5% barjeru un nebūs pārstāvētas parlamentā.

Saakašvili premjera amatam ir izvirzījis Ivanišvili. Viņa veidotajai valdībai vēl jāsaņem parlamenta apstiprinājums.

Līdzšinējie opozīcijas pārstāvji bieži kritizējuši Saakašvili, kas par prezidentu kļuva 2004.gadā pēc Rožu revolūcijas, kad tika gāzts valsts prezidents Eduards Ševardnadze, par viņa prezidentūras laikā augsta ranga amatpersonu pastrādātajiem noziegumiem.

Nākamās Gruzijas prezidenta vēlēšanas paredzētas 2013.gada oktobrī, bet līdz tam, kā tiek prognozēts, Gruzijas politikā būs sīva cīņa par varu starp politiskajiem pretiniekiem Saakašvili un Ivanišvili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!