Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šajās dienās hinduisti Baridžārpūras ciemā Nepālas dienvidos atzīmē Gadhimas festivālu jeb "Gadhimai Mela", kas pazīstams kā vienuviet notiekošais vērienīgākais rituālais slaktiņš pasaulē. Reizi piecos gados notiekošajā festivālā par godu varas dievietei Gadhimai vairāku dienu garumā tiek nogalināti tūkstošiem liellopu, kazu, putnu un pat žurku.

Festivālu mēdz apmeklēt no sešiem līdz deviņiem miljoniem cilvēku, kuri ierasti ierodas no dažādām Nepālas malām, kā arī kaimiņos esošās Indijas. Cilvēku pūļi nepilnu desmit tūkstošu apdzīvotajā ciemā veido apmetnes, kauj upurdzīvniekus un lūdzas, liecina aģentūras "Reuters" uzņemtie attēli.

Par centrālo festivāla notikumu tiek uzskatīta vairāku tūkstošu vienā aplokā sadzītu liellopu kaušana, kam parasti garīdznieki nozīmē vairākus simtus vīru. Viņi ar asiem, mačetēm līdzīgiem nažiem dzīvniekiem citam pēc cita cērt galvas. Cits festivāla rituāls ir uz Gadhimas tempļa sasēdināt jeb sasviest baložus ar apgrieztiem spārniem, kuri arī vēlāk tiek rituāli nokauti, nogriežot tiem galvas.

Iepriekšējā daudzdienu festivālā esot nogalināti ap 200 000 dzīvnieku. raksta "Guardian". Ārkārtīgi lielā vienkopus nogalināto dzīvnieku skaita dēļ festivāls izsaucis gan lielu dzīvnieku tiesību aizstāvju kritiku, gan tiesu darbus. Turklāt Gadhimas tempļa pārstāvji jau 2015. gadā oficiāli izsludināja tradīcijas pārtraukšanu, kam gadu vēlāk sekoja Nepālas Augstākās tiesas aicinājums valdībai pārtraukt asinsizliešanu.

Varasiestādes un tiesībsargi festivāla tradīciju ierobežošanā gan ir pasīvi. Pat robežsargi, kuriem jāierobežo galvenokārt no Indijas nelegāli pār robežu ievesto dzīvnieku plūsma, to ierobežojuši tikai daļēji, neskatoties uz to, ka šogad robežsargiem palīgā pieteikušies brīvprātīgie. Lopus vedot gan svētceļnieki paši, gan nelicenzēti tirgotāji. Savukārt tempļa pārstāvji norādījuši, ka ēkā ierasti izpildīs tradicionālos rituālus, bet ārpus tās notiekošajā festivālā nepiedalīsies.

"Reuters" vēsta, ka festivāls oficiāli tiek atklāts otrdien, bet jau pirmdien ciemā un tā apkārtnē bija ieradušies apmēram miljons dievlūdzēju, no kuriem daudzi līdzi bija atveduši kaujamos lopiņus. Turklāt upurēšanu arī daudzi uzsākuši jau pirmdienas pēcpusdienā.

Leģenda vēsta, ka masveidīgā dzīvnieku slepkavošana sākusies pirms daudziem gadsimtiem, kad Gadhima parādījusies kāda cietumnieka sapnī un lūgusi viņam uzcelt dievietei templi. Kad cietumnieks pamodies, viņa važas bijušas nokritušas un cietuma durvis atvērtas. Viņš ieslodzījuma vietu pametis un uzbūvējis templi, kur ziedojis varas dievietei dzīvniekus, aizsākot tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!