Kalnainā Centrālāzijas valsts Afganistāna ziņu virsrakstos pārsvarā parādās karu, terora, konfliktu un nabadzības kontekstā, taču arī te rodams miers un veldze ikdienas notikumu karstumā un spilgti redzamas cilvēku alkas baudīt mierīgu dzīvi.

Bandiamīras ezeri ir viena no šādām pārsteidzošām vietām, kas krasi kontrastē ar priekšstatu par Afganistānu un valstī redzēto, – te pie pasakaini ziliem ezeriem plaukst iekšējais tūrisms un cilvēki ierodas atpūsties veselām ģimenēm, bet, ja izdotos uzlabot drošības situāciju, būtu arī labs starptautiskā tūrisma potenciāls.

Ezeri atrodas Bandiamīras nacionālajā parkā Bāmijānas provincē, kas pazīstama arī ar citiem tūrisma objektiem, piemēram, ar 2001. gadā "Taliban" kaujinieku uzspridzināto milzu Budas statuju – šis notikums nokļuva pasaules mediju pirmajās lapās.

Kratīšanās pa kalnu ceļu

Bāmijānā neplānoti nokļuvu žurnālistu izpētes brauciena laikā pirms diviem gadiem. Uz programmā neiekļauto provinci braucām pa sauszemes ceļu no blakus esošās Dājkondī provinces galvenās pilsētas Nīlī. Ceļš gan te ir visai nosacīts – putekļaina taka kalnos ar stāviem kāpumiem un kritumiem. Ar diviem nolīgtiem "Toyota" apvidus auto, kurus vadīja vietējie, nācās visu nakti lēni kratīties, brīžiem pat tikai pirmajā pārnesumā. Toties zvaigznes pilnīgā kalnu tumsā ir neaprakstāmas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!