Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apstākļi pārpildītajā Morijas patvēruma meklētāju centrā Grieķijas Lesbas salā rada nedrošību un draudus tur izmitinātajām sievietēm un meitenēm, portālu "Delfi" informē cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW), aicinot Grieķijas valdību steidzami risināt šo jautājumu.

Morijas Uzņemšanas un identifikācijas centrā uz 2. decembri atradās aptuveni 16 800 cilvēku, lai gan nometnes kapacitāte ir mazāka par 3000 vietu, norāda HRW.

Pārapdzīvotība novedusi pie tā, ka gan varasiestādes, gan paši patvēruma meklētāji sākuši uzsliet teltis ārpus nometnes žoga, kur nav ūdens un piemērotu sanitāro apstākļu.

Sievietes un meitenes, tostarp tās, kas ceļo vienas, šajos apstākļos ir spiestas nedrošās teltīs dzīvot līdzās neprecētiem vīriešiem un zēniem, teikts paziņojumā.

"Vienkārša iešana un tualeti sievietēm un meitenēm Morijā šķiet pārāk bīstama. Viņu dzīves nosaka bailes un tas nemainīsies, ja Grieķijas valdība nepievērsīsies šīm briesmām," skaidro HRW sieviešu tiesību pētniece Hilarija Margolisa.

Iepazīstoties ar situāciju Lesbas salā, HRW secināja, ka daudzām sievietēm un meitenēm Morijā nav drošas piekļuves būtiskiem resursiem un pakalpojumiem, tostarp patvērumam, pārtikai, ūdenim, higiēnai un medicīniskajai palīdzībai.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Intervijās ar sievietēm un palīdzības organizāciju darbiniekiem atklāts, ka sievietes ir maz pasargātas no seksuāliem aizskārumiem un dzimumu aizspriedumos balstītas vardarbības.

Baiļu dēļ sievietes izvairās doties uz tualetēm, dušām un pārtikas saņemšanas rindām. Vecāki savas meitas nelaiž vienas ārā, tostarp uz skolu.

Sievietes, kas jau piedzīvojušas vardarbību zemēs, no kurām nākušas, kā arī ceļā uz Eiropu, nevar justies droši arī patvēruma vietā, secina HRW.

"Sievietes un meitenes, kas ieradušās Grieķijā meklēt drošību, Morijā atrod pilnīgi pretējo, un situācija tikai pasliktinās. Grieķijas valdībai ir pienākums garantēt, lai sievietēm un meitenēm nav visa diena baiļu dēļ jāslēpjas teltīs," akcentē Margolisa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!