Foto: AFP/Scanpix

Slovākijas policija ceturtdien paziņojusi, ka valdošās kresi populistiskās partijas "Smer-SD" līderim un bijušajam premjerministram Robertam Fico izvirzītas apsūdzības rasu naida kurināšanā, jo viņš publiski paudis atbalstu kāda galēji labējā deputāta naida runai.

Policija savā "Facebook" lapā vēsta, ka Fico apsūdzēts par "nācijas, rases un ticības nomelnošanu, kūdīšanu uz nacionālo, rasu un etnisko naidu un par nozieguma attaisnošanu".

Septembrī Slovākijas Augstākā tiesa atzina, ka Milans Mazureks, kurš pārstāv galēji labējo partiju Kotleba - Tautas partija - Mūsu Slovākija, ir vainīgs naida runā, jo 2016. gadā, uzstājoties radio, viņš bija atļāvies nicīgi izteikties par čigāniem.

Dažas dienas pēc sprieduma pasludināšanas Fico izplatīja video vēstījumu, kurā norādīja, ka Mazureks pateicis tikai to, "ko domā gandrīz visa nācija", retoriski jautājot, "vai tagad man vajadzētu baidīties pateikt, ka daži čigāni ļaunprātīgi izmanto mūsu sociālo sistēmu?"

Policija norādījusi, ka Fico, ja viņš tiks atzīts par vainīgu, draud piecu gadu ilgs cietumsods.

Lai gan Augstākā tiesa Mazureka izteikumus atzinusi par "kriminālnoziegumu un viņu par tiem sodījusi, Roberts F. acīmredzami publiski piekritis šiem paziņojumiem un tādējādi izplatījis šo viedokli sociālajos medijos".

Fico pērn bija spiests atkāpties no premjera amata pēc žurnālista Jana Kucjaka slepkavības, kas izsauca plašus pret valdību vērstus protestus.

Tomēr Fico saglabājis "Smer-SD" līdera krēslu, un tiek uzskatīts, ka viņš faktiski vada arī valdību.

Lai gan atbalsts "Smer-SD" ir nokrities līdz 20%, kas ir vēsturiski zemākais rādītājs, paredzams, ka partija joprojām uzvarēs 2020. gadā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!