Foto: RIA Novosti/Scanpix

Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs pirmdien paziņoja, ka nolēmis atgriezties vietējā politikā, lai cīnītos pret valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Blērs, kurš britu Leiboristu partiju vadīja no 1994. līdz 2007. gadam, nekandidēs 8. jūnijā gaidāmajās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās, tomēr viņš paziņoja, ka vēlas veidot politisku kustību, lai raisītu politiskās debates laikā, kad Lielbritānija sāk sarunas par izstāšanos no ES.

63 gadus vecais Blērs, kurš desmit gadus no 1997. gada vadīja Lielbritānijas valdību un politiskajā vēsturē palicis ar pretrunīgi vērtēto lēmumu par Lielbritānijas iesaisti Irākas karā, sacīja, ka apzinās, ka tiks kritizēts par lēmumu atgriezties vietējā politikā.

Tomēr dedzīgais Eiropas ideju atbalstītājs, kurš pēdējos gadus strādājis pie Tuvo Austrumu un Āfrikas jautājumu risināšanas, uzsvēra, ka joprojām vēlas "sasmērēt savas rokas" un darboties vietējā Apvienotās Karalistes politikā, jo vēlētājiem esot jādod iespēja mainīt savas domas pēc tam, kad būs noformulēta galīgā vienošanās par nosacījumiem, ar kādiem Lielbritānija izstātos no ES.

"Šī "Brexit" lieta deva man tiešu motivāciju vairāk iesaistīties politikā," Blērs teicis intervijā laikrakstam "Daily Mirror".

"Ir jāsasmērē rokas, un es to darīšu," viņš sacīja un piebilda, ka nebaidās par gaidāmo kritiku, jo ir dedzīgs šajā jautājumā.

"Nevēlos būt situācijā, kad izejam caur šo vēstures posmu un es neesmu neko teicis, jo tas nozīmētu, ka man nerūp šī valsts. Tā nav." Blērs uzsvēra.

Blērs brīdināja, ka aiziešana no vienotā ES tirgus un centieni panākt brīvās tirdzniecības līgumu ar ES, kā to vēlas konservatīvā premjerministre Terēza Meja, nozīmētu, ka Lielbritānija "pati aiziet malā".

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Konservatīvā partija pārliecinoši apsteidz leiboristus pirms jūnijā gaidāmajām vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!