Foto: AFP/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru otrdien apsveica Džo Baidenu ar uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās un sacīja, ka ir "gatavs sadarboties" ar viņu.

Bolsonaru, kurš ir aizejošā ASV prezidenta Donalda Trampa sabiedrotais, pievienojās Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, Meksikas prezidentam Andresam Manuelam Lopesam Obradoram, Polijas prezidentam Andžejam Dudam un dažiem citiem valstu līderiem, kuri atzinuši Baidena uzvaru tikai pēc tam, kad to pirmdien apstiprināja ASV Elektoru kolēģija.

"Mani apsveikumi Džo Baidenam, mani vislabākie novēlējumi un cerība, ka Savienotās Valstis arī turpmāk būs "brīvo zeme un drosmīgo mājas"," teikts Bolsonaru paziņojumā, kurā viņš citēja ASV valsts himnas pēdējo rindu.

"Es būšu gatavs sadarboties ar jūsu ekselenci un turpināt veidot Brazīlijas-ASV aliansi, aizstāvot suverenitāti, demokrātiju un brīvību visā pasaulē."

Lielākā daļa pasaules līderu apsveica Baidenu ar uzvaru jau pirms vairāk nekā mēneša, bet Bolsonaru toreiz viņiem nepievienojās.

Bolsonaru, kurš bieži tiek dēvēts par "Tropisko Trampu", iepriekš izvairījās pieminēt ASV prezidenta vēlēšanas. Brazīlijas viceprezidents Amiltons Mourans novembrī sacīja, ka prezidents apsveiks "to, kurš ir ievēlēts", kad "būs īstais laiks".

ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā Baidens bija kritizējis Brazīliju par Amazones lietusmeža neaizsargāšanu no savvaļas ugunsgrēkiem. Bolsonaru toreiz kritizēja Baidena paziņojumu kā "katastrofālu un nevajadzīgu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!