1801. gadā dzimušais Karls Bēdekers 1828. gadā laida klajā savu pirmo tūrisma ceļvedi par Reinas ieleju, kas bija pamats viņa milzīgajai izdevniecībai, kas joprojām ir viena no pasaules līderēm tūrisma literatūrā. Bēdekera apgāda 1937. gadā izdoto Lielbritānijas ceļvedi 1942. gadā nacistiskās Vācijas gaisa spēki izmantoja nevis ceļošanai, bet gan piecu skaistāko Lielbritānijas pilsētu iznīcināšanai.

1942. gada pavasaris. Tā sauktā “Kauja par Britāniju”, kurā 1940. gada vasarā un rudenī nacistiskās Vācijas gaisa spēki “Luftwaffe” centās ar aviācijas uzlidojumiem salauzt britus, bija beigusies. Līdz 1941. gada vasarai vācieši vēl bombardēja Londonu un citus Lielbritānijas industriālos centrus, bet pēc 22. jūnija, kad Vācija sāka uzbrukumu Padomju Savienībai, uzlidojumi Anglijai tika pārtraukti.

1942. gada sākumā Lielbritānija jau bija atguvusies no kara sākumā piedzīvotajiem zaudējumiem un izlēma sākt “atdarīt” Vācijai ar to pašu – bombardēt vācu pilsētas. Briti nolēma izmēģināt jaunu bombardēšanas veidu – ja līdz šim tika bumboti atsevišķi mērķi, tad jaunā stratēģija paredzēja mest bumbas konkrētā teritorijā, nešķirojot mērķus. Pirmā izvēlētā teritorija bija senā Ziemeļvācijas pilsēta Lībeka, kurā nebija militāro rūpnīcu, vien dažas kuģubūvētavas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!