Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons uzskata, ka pastāv liela iespēja, ka Apvienotā Karaliste nespēs panākt tirdzniecības vienošanos ar Eiropas Savienību (ES), vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Pēc ārkārtas tikšanās Briselē, Ministru prezidents sacīja, ka ir pienācis laiks, kad uzņēmējiem un sabiedrībai ir jāgatavojas iznākumam, kurā nav panākta vienošanās.

Sarunas joprojām turpinās, bet Džonsons uzsver, ka abas puses nav nonākušas līdz punktam, kurā tiktu panākta vienošanās. Nedēļām ilgās sarunās amatpersonu starpā nav izdevies pārvarēt šķēršļus svarīgākajos jautājumos, tostarp par zvejniecības tiesībām un konkurences noteikumiem.

Džonsons skaidroja, ka "Brexit" sarunvedēji ir gatavi spert papildus soli, lai vienošanās tiktu panākta. Tomēr viņš norādīja, ka ES vēlējas saglabāt Lielbritāniju "iesprostotu" savā tiesu sistēmā vai arī sodīt to ar importa nodokļiem, kuri ir apgrūtinājuši situāciju. Pēc premjera aplēsēm, Lielbritānija, visticamāk, nodibinās tādas attiecības ar ES, kādas tās ir Austrālijai nevis Kanādai.

BBC analītiķe Laura Kensberga apgalvo, ka vēl ir pāragri spiest par to, vai vienošanās tiks noslēgta, bet Borisa Džonsona izteikumi nav tikai iebiedēšanas taktika.

Arī Austrālija ved sarunas ar ES par brīvās tirdzniecības līgumu, bet līdz šim to nav izdevies panākt un tas lielā mērā ir saistīts ar Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) uzstādītajiem noteikumiem.
Kanāda vienošanos ar ES noslēdza jau 2017.gadā, ziņo britu raidsabiedrība.

ES ir noteikusi arī ārkārtas pasākumus, kuri tiktu ievēroti gadījumā, ja vienošanos neizdosies panākt. Šie pasākumi ir izveidoti ar mērķi nodrošināt ES un Lielbritānijas gaisa un sauszemes satiksmi arī pēc tam, kad noslēgsies pārejas periods 31.decembrī. Tie arī nodrošinās zvejniekiem atļauju zvejot abu pušu ūdeņos līdz brīdim, kamēr tiks panākta vienošanās.

ES līderi tiekas Beļģijas galvaspilsētā uz divu dienu samitu, bet "Brexit" sarunas nebūs dienaskārtības jautājums. Fon der Leiena uzsvēra, ka tirdzniecības līguma nosacījumiem jābūt taisnīgiem pret ES strādniekiem un uzņēmumiem, bet šis taisnīguma līdzsvars nav panākts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!