Foto: Reuters/Scanpix

Kamēr Lielbritānija oficiāli nelūgs iedarbināt Lisabonas līguma 50. pantu par tās izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), sarunas par šo procesu nenotiks, pēc tikšanās ar Francijas un Itālijas vadošajām amatpersonām paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Kamēr Lielbritānija oficiāli nelūgs uzsākt tās izstāšanos no bloka, nedrīkst notikt ne formālas, ne neformālas sarunas par šo procesu, pēc tikšanās ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu un Itālijas premjerministru Mateo Renzi uzsvēra Vācijas kanclere.

Vācijas kanclere norādīja, ka Eiropas Padome precīzus izstāšanās procesa soļus izklāstīs tikai pēc tam, kad Lielbritānija lūgs aktivizēt Lisabonas līguma 50. pantu.

Jau vēstīts, ka Lielbritāniju pēc iespējas ātrāk sākt izstāšanos no bloka mudinājuši gan ES dibinātājvalstu līderi, gan Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers. Taču Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kurš pēc ceturtdienas referenduma atkāpās no amata, paziņoja, ka izstāšanās procesu viņš atstās sava pēcteča ziņā, kurš amatā varētu stāties vien oktobrī.

Otrdien Briselē sāksies ES līderu divu dienu samits, kurā, kā gaidāms, uz Lielbritānijas premjeru tiks izdarīts spiediens oficiāli sākt izstāšanās procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!