Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāve var kļūt par "pagrieziena punktu" šīs valsts vēsturē, pirmdien paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs, informē aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz telekompāniju CNN.

"Mēs saprotam, ka pašlaik viņiem [Ziemeļkorejas tautai] ir grūts laiks. Šis mirklis var kļūt par pagrieziena punktu [Ziemeļkorejai]. Mēs ceram, ka jaunā vadība atzīs, ka sadarbība ar starptautisko sabiedrību padara gaišākas nākotnes perspektīvas valsts vienkāršajiem iedzīvotājiem," sacīja Heigs.

Viņš arī aicināja Ziemeļkoreju atjaunot sešpusējās sarunas starp abām Korejām, Ķīnu, Krieviju, ASV un Japānu par Korejas pussalas kodolproblēmām, kas tika uzsāktas 2003.gada augustā un pirms diviem gadiem nonāca strupceļā.

Ziemeļkoreja pasludināja sevi par kodollielvalsti 2005.gadā, bet 2006. un 2009.gadā veica kodolizmēģinājumus, par ko izpelnījās ANO Drošības padomes sankcijas.

Jau ziņots, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs mira sestdien 69 gadu vecumā, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme", un svētdien tika izdarīta līķa sekcija, paziņojs Ziemeļkorejas oficiālie mediji.

Par viņa pēcteci pasludināts jaunākais dēls un jau iepriekš par amata mantinieku izvēlētais Kims Čenuns, kurš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!