Foto: AFP/Scanpix

2008.gadā gandrīz bankrotējušās britu bankas "Royal Bank of Scotland" (RBS) tālaika vadītājam Frenkam Gudvinam atņemts bruņinieka tituls, ko viņam 2004.gadā piešķīra pēc leiboristu valdības ierosinājuma, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijas karaliene Elizabete II, ievērojot valdības komitejas rekomendāciju, anulēja Gudvina titulu, ko viņš savulaik saņēma "par ieguldījumu banku sistēmā".

Tieši Gudvins tika vainots par RBS nonākšanu kritiskajā situācijā neilgi pirms 2007.gada finanšu krīzes – bankas vadītājs bija atbildīgs par multimiljardu saplūšanas darījumu ar nīderlandiešu konkurentu "ABN Amro", kā rezultātā valdībai no valsts budžeta RBS glābšanai bija jānovirza 45 miljardi mārciņu (38 miljardi latu).

Iepriekš bruņinieka tituls atņemts vien notiesātiem noziedzniekiem un no profesionālajām apvienībām par dažādiem pārkāpumiem izslēgtajiem. Britu valdība pauda uzskatu, ka šajā gadījumā bija vērts izdarīt izņēmumu.

"Viņa kā RBS vadītāja darbību seku mērogs un smagums šo padara par neatkārtojamu gadījumu," pēc bruņinieka titula atņemšanas Gudvinam komentēja valdības oficiālais pārstāvis. "Gan finanšu pakalpojumu regulators, gan īpaša valsts kases komiteja ir izmeklējuši šīs izgāšanās iemeslus un sekas un secinājuši, ka situācijai RBS bija būtiska ietekme uz 2008.-2009.gadu finanšu krīzi. Šī krīze līdz ar citiem makroekonomiskajiem faktoriem izraisīja smagāko recesiju Lielbritānijā kopš Otrā pasaules kara," pauda valdības pārstāvis.

Valdības ieskatā, tieši Gudvins bija personīgi atbildīgs par situāciju RBS, tāpēc viņš vairs nevar saglabāt bruņinieka titulu, ko saņēmis par ieguldījumu banku sistēmas labā.

Pēdējās dienās arvien biežāk izskanēja aicinājumi valdībai atņemt Gudvinam titulu, jo viņa lēmumi ne vien bijuši par iemeslu masveida atlaišanām RBS un banku sektorā kopumā, bet arī kļuva par vienu no būtiskākajiem finanšu krīzes attīstības dzinējspēkiem, vēsta BBC. 2009.gadā Gudvins britu parlamenta deputātiem sacīja, ka "ārkārtīgi nožēlu" par RBS notikušo.

Rekomendāciju atņemt Gudvinam bruņinieka titulu pieņēma īpaši izveidota valdības komisija, taču gala lēmumu par titula atņemšanu var pieņemt vienīgi karaliene, kas šajā gadījumā ņēmusi vērā valdības padomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!