Foto: AFP/Scanpix/LETA

Burkinafaso ir lūgusi Franciju izvest simtiem valstī dislocēto karavīru, kuri tur atradās, lai cīnītos pret terorismu, pirmdien paziņoja valdības pārstāvis, kuru citē portāls "Politico".

Francijas karavīriem ir mēnesis laika, lai atstātu valsti, intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai RTB sacīja Žans Emanuels Ouedraogo. "Tas nav par diplomātisko attiecību izbeigšanu starp Burkinafaso un Franciju," piebilda Ouedraogo. "Mēs ceram uz mūsu draugu atbalstu, bet galvenokārt materiālā ziņā, lai palīdzētu mums sagatavot brīvprātīgos mūsu dzimtenes aizsardzībai."

Kopš 2018. gada Burkinafaso ir izvietoti aptuveni 400 franču karavīri, kas ir daļa no Francijas centieniem ierobežot teroristu grupējumu paplašināšanos Sāhelas reģionā.

Francijas klātbūtne tās bijušajā kolonijā pēdējos mēnešos ir apšaubīta pēc militārā apvērsuma, kura rezultātā pagājušā gada septembrī pie varas nāca karavīri kapteiņa Ibrahima Traorē vadībā.

Svētdien Burkinafaso Ārlietu ministrija Parīzei adresētajā vēstulē oficiāli lūgusi Franciju izvest savu karaspēku, liecina aģentūras "Agence France-Presse" ziņojumi. Francijas prezidents Emanuels Makrons vēlāk lūdza "precizējumus" par šo pieprasījumu.

Pēc apvērsuma Burkinafaso jaunie līderi pauda "vēlmi vērsties pie citiem partneriem" cīņā pret terorismu. Daži eksperti šo soli uztvēruši kā mēģinājumu tuvoties Krievijai, kas paplašina savu ietekmi reģionā.

Maskava jau ir uzsākusi militāra un politiska rakstura sadarbību ar Mali militāro huntu. Francijas karavīri pērn atstāja Mali pēc vairākus gadus ilgas operācijas Rietumāfrikas valstī, kuras mērķis bija pielikt punktu ekstrēmistu vardarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!