Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kenijā, varasiestādēm baidoties par vājās veselības sistēmas pilnīgu sabrukumu gadījumā, ja strauji pieaugs sasirgušo skaits ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, noteikti stingri pulcēšanās ierobežojumi, bet galvaspilsētā Nairobi un vairākās citās lielākajās pilsētās nakts stundās pat noteikta komandantstunda jeb absolūts pārvietošanās aizliegums. Stingro noteikumu ievērošanai varasiestādes un vietējās autoritātes pielieto pat brutālu spēku, ziņo "The Africa Report".

Divās lielākajās valsts pilsētās Nairobi un Mombasā, kurās dzīvo attiecīgi 4,4 miljoni un 1,2 miljoni iedzīvotāju, komandantstunda tika ieviesta aizpagājušajā piektdienā. Jau pirmās nedēļas laikā Nairobi no policistu vardarbības pret pārvietošanās aizlieguma iespējamajiem pārkāpējiem mira pieci cilvēki. Viņu vidū bija arī kāds 13 gadus vecs zēns, kurš nošaušanas brīdī sēdēja ģimenes lokā uz savas mājas balkona.

Pieci mirušie varasiestāžu brutalitātes rezultātā ir šokējoša pati par sevi, bet jo īpaši uzmanību tam pievērsis fakts, ka vēl pagājušajā nedēļā no Covid-19 mirušo skaits valstī bija mazāks – trīs (trešdien, 8. aprīlī, tas jau sasniedzis sešus).

Vieni no pirmajiem policijas upuriem, kuri saņēmuši steku sitienus un iebiedēšanu bijuši arī žurnālisti, lai gan likums par komandantstundas ievērošanu paredz, ka pārvietošanās ierobežojumi uz medijiem un to darbiniekiem neattiecas, lai viņi varētu atspoguļoti notiekošo.

Policisti un vietējo varasiestāžu noalgotas personas arī nereti sev uzticētos pienākumus izpilda pēc saviem ieskatiem. Piemēram, Nairobi komandantstunda sākas pulksten 19, bet daudzviet policisti kontrolpunktus uz ielām un ceļiem uzliek jau ap pulksten 18, pieprasot kukuļus par palaišanu. Citur nauda netiek prasīta, bet iedzīvotāji vēl pirms komandantstundas sākuma par atrašanos uz ielas saņem steku un nūju sitienus. Šādi esot nosisti vismaz divi taksisti, raksta "The Africa Report".

Pat pašā pirmajā komandantstundas ieviešanas dienā Mombasā tika fiksēta policistu vardarbība, kad viņi pusstundu pirms pārvietošanās aizlieguma stāšanās spēkā uzbruka iedzīvotājiem, kuri gaidīja uzkāpšanu uz prāmja. Pilsētas daļa atrodas uz salas, un prāmis ir vienīgais tiešais savienojums ar pilsētas dienvidu rajoniem. Kā redzams video, policisti pūlī raidīja asaru gāzi, bet pēc tam no asās gāzes bēgošajiem un saļimušajiem sit ar nūjām.

Savukārt pēdējās nedēļas laikā kenijiešu vidū popularitāti guvis video, kurā kāds vīrietis ar segvārdu Mbuzi Sellerar siksnu uzbrūk pulcēšanās ierobežojumus neievērojošajiem, pievērošot uzmanību cilvēku vieglprātībai. Vīrietis esot vlogeris, kurš publicē izklaidējošus un humora video, regulāri parodējot masaju karavīru kultūru, raksta "Diaspora Messenger".

Kenijā līdz šim oficiāli reģistrēti 172 ar jauno koronavīrusu inficētie, no kuriem seši ir miruši.

Jau ziņots, ka arī Indijā policija fiziski pazemo un ar nūjām sit valsts iedzīvotājus, kuri pārvietojas pa ielām un neievēro izsludināto karantīnu jaunā koronavīrusa Covid-19 pandēmijas dēļ. Indiešiem, kuri neievēro pašizolāciju un neatrodas mājās, neskaitot sitienus ar nūju, policija piemēro arī citus fiziskus sodus, piemēram, liek uz ielas "piepumpēties" vai tupēt fiziski neērtā pozā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!