Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Slovākijas veselības ministrs trešdien paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts jūnijā sāks piedāvāt Krievijas ražoto vakcīnu pret Covid-19 - "Sputnik V", raksta portāls "The Moscow Times".

"Dažu dienu laikā es parakstīšu piekrišanu vakcinācijai ar "Sputnik V"," žurnālistiem sacīja Slovākijas veselības ministrs Vladimirs Lengvarskis.

Viņš piebilda, ka slovāki vecumā no 18 līdz 60 gadiem, sākot ar 1. jūniju, varēs izvēlēties "Sputnik V" no pieejamajām vakcīnām.

Medicīnas žurnāls "Lancet" februārī publicēja ziņojumu, kurā tika konstatēts, ka "Sputnik V" ir vairāk nekā 90% efektīvs pret simptomātiskiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem. Bet vakcīna nav saņēmusi apstiprinājumu lietošanai no Eiropas Zāļu aģentūras.

Pirmo "Sputnik V" vakcīnu sūtījumu Slovākija saņēma 1. martā. Toreizējā premjerministra Igora Matoviča lēmums iegādāties šīs vakcīnas izrādījās polarizējošs, un bijušais ārlietu ministrs Krievijā ražotās vakcīnas nosauca par "hibrīda kara instrumentu".

Trīs no četrām partijām valdošajā koalīcijā bija pret šo vakcīnu pirkumu, un tas galu galā lika Matovičam un viņa veselības ministram Marekam Kraiči atkāpties.

Pēc valdības sastāva pārbūves vakcīnu devas ir izvērtējušas divas neatkarīgas Slovākijas laboratorijas, kā arī sertificēta laboratorija Ungārijā. Vakcīnas paraugi novērtēšanai tika nosūtīti arī uz Krieviju.

Pēc tam, kad rezultāti izrādījās apmierinoši, Lengvarskis nolēma apstiprināt vakcīnu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!