Foto: AFP/Scanpix

Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") savā radio ir paziņojis, ka precētais pāris, kas ASV Kalifornijas štata Sanbernardino pilsētā nošāva 14 cilvēkus, bija šī grupējuma atbalstītāji, vēsta Lielbritānijas ziņu aģentūra "Reuters".

"Divi "Daesh" sekotāji pirms dažām dienām uzbruka [palīdzības] centram Sanbernardino [pilsētā] Kalifornijā," grupējums sestdien paziņoja savas interneta radiostacijas "Al Bayan" raidījumā.

"Daesh" atzinīgi novērtēja trešdien sarīkoto slaktiņu, tomēr neuzņēmās atbildību par to un nenosauca tā rīkotājus - 28 gadus veco Sajedu Farūku un viņa 27 gadus veco sievu Tašfīnu Maliku - par saviem biedriem.

Jau vēstīts, ka ASV federālās amatpersonas piektdien informēja par to, ka Malika solījusi uzticību džihādistu grupējumam "Islāma valsts" un tā līderim Abu Bakram al Bagdadi . Malika neilgi pirms apšaudes veica šādu ierakstu sociālās saziņas vietnē "Facebook", gan darot to kontā ar citu vārdu.

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Džeimss Komijs piektdien paziņoja, ka par šo apšaudi tiek veikta "federāla terorisma izmeklēšana", bet nekas neliecina, ka Farūks un Malika būtu bijuši kādā teroristu tīklā vai šūniņā vai būtu tikuši kāda grupējuma vadīti.

"Ir pilnīgi iespējams, ka šie divi uzbrucēji bija radikalizējušies, lai veiktu šo teroraktu. Un ja tā, tad tas uzsvērtu draudus, uz kuriem esam koncentrējušies gadiem ilgi - draudus, ka cilvēki padodas vardarbīgām ekstrēmistu ideoloģijām," sestdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama savā iknedēļas radio uzrunā.

Saskaņā ar FIB datiem Malika ir dzimusi Pakistānā, bet pērn ieradusies ASV ar līgavas vīzu. Laikraksts "New York Times" sestdien ziņoja, ka pirms vīzas un ASV iedzīvotāja zaļās kartes saņemšanas Malika izgājusi divas pārbaužu kārtas. Viņa pirmoreiz sazinājās ar Farūku internetā, viņi satikās, kad Farūks apmeklēja Saūda Arābiju, un pērn viņš aizveda Maliku uz ASV. Abu laulība tika reģistrēta 2014.gada augustā Kalifornijas štata Riversaidas apgabalā, informēja ziņu aģentūra "Associated Press" (AP).

Farūks bija ASV dzimis vides veselības speciālists.

Jau vēstīts, ka Farūka un Malikas Sanbernardino pilsētā trešdien sarīkotajā apšaudē tika nogalināti 14 cilvēki, bet 21 tika ievainots. Farūks un Malika vēlāk gāja bojā apšaudē ar policiju, mēģinot aizbēgt no notikuma vietas ar apvidus automašīnu.

Apšaude notika palīdzības centrā cilvēkiem ar attīstības traucējumiem Ziemassvētku ballītes laikā. To sarīkoja bruņots Sanbernardino apgabala darbinieks un viņa sieva, uzbrūkot saviem darba biedriem no Sabiedriskās veselības departamenta, kuri rīkoja ballīti centra konferenču zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!