Foto: AFP/Scanpix

Pēdējās nedēļās sīvas bruņoto nemiernieku un armijas cīņas notiek arvien tuvāk Sīrijas galvaspilsētai un prezidenta Bašara al Asada varas centram Damaskai. Ir sācies izšķirošais cīņas posms, ārvalstu medijiem pauž nemiernieki.

"Mēs veicam nozīmīgu militāro operāciju galvaspilsētā Damaskā, šis ir jauns cēliens. Šis ir izšķirošais mūsu cīņas posms," raidsabiedrība BBC citē nemiernieku "Brīvās Sīrijas armijas" pārstāvja Abu Katada teikto.

Vērojot nemiernieku panākumus valsts ziemeļos un izmisuma pazīmes Damaskā, daudzi novērotāji uzskata, ka jau "ir saredzama" 21 mēnesi ilgušā pilsoņu kara gals, stāsta CNN. Damaskas apkārtnē pēdējās nedēļās notiek sīvas cīņas, kurās nemiernieki cenšas virzīties tuvāk centram, ziņo BBC.

"Nemiernieki uzvar, jūs to redzat? Režīms jūtas apdraudēts. Tu to vari te sajust. Ir tik saspringti," sarunā caur programmu "Skype" CNN pastāstīja 30 gadus veca bijusī skolotāja no Damaskas Lina. Viņa stāsta, ka šonedēļ arvien vairāk dzird lidojam helikopterus virs viņas mājas, satiksme pie prezidenta pils ir drudžaina. Kontrolpunkti ir pastiprināti, bet degvielas cenas pieaugušas.

Tomēr haoss, lādiņu sprādzieni, kuru dēļ naktīs nevar gulēt, tagad raisa cerības, apraksta Lina. "Jo sliktāk paliek, jo vairāk mēs pārliecināmies, ka nemiernieki uzvarēs. Mēs atzinīgi vērtējam šo cīņu. Tā nozīmē, ka mēs pamodīsimies no šī murga," pauž sieviete.

Dažu pēdējo nedēļu laikā iepriekš slikti organizētie un vāji apbruņotie nemiernieki ir guvuši nozīmīgus stratēģiskus un psiholoģiskus panākumus. Viņi ir ieguvuši kontroli pār galvenajiem naftas laukiem un svarīgas ziemeļu teritorijas. Viņi uzbrūk Damaskas lidostai un ir notriekuši vairākus lidaparātus.

Kaujinieki ir uzbrukuši svarīgai Gaisa spēku bāzei pie Alepo pilsētas, sagrābjot lielu daudzumu ieroču. Režīma spēki bija spiesti bombardēt paši savu bāzi, lai nemiernieku rokās nenonāktu vēl vairāk ieroču, ziņo CNN.

Damaskas nemiernieki apgalvo, ka tagad ir labāk organizēti un bruņoti ar smagajiem ieročiem, lai "iztīrītu Sīriju" no valdības spēkiem. Dumpinieki ir sākuši kara "beidzamo kauju", teic Abu Katada.

Tomēr ne visi analītiķi ir vienisprātis. Režīms turas Damaskas tuvumā, bet nemierniekiem nav tāda ietekme, lai tie stātos aci pret aci ar valdības spēkiem galvaspilsētas centrā, uzskata Vašingtonas Kara pētījumu institūta speciālists Džozefs Holidejs. "Viņi [nemiernieki] nevarēs gāzt Asadu tuvākajā nākotnē," raksta Holidejs, uzsverot, ka tas nenozīmē drošu Asada spēku uzvaru. "Režīmam nav nepieciešamo spēku lai noturētu visu Sīriju, un tā kontrole visā valstī stabili grūst," uzskata pētnieks.

Vairums novērotāju uzskata, ka režīma spēkiem joprojām ir milzīgs ugunjaudas pārsvars pār nemierniekiem, bet armijas morāle samazinās.

Tikmēr piektdien vērojama režīma armijas posteņu pastiprināšana pie diviem Damaskas dienvidrietumu rajoniem, viešot opozīcijas bailes par sauszemes uzbrukumu kaujinieku pozīcijām. Bet nemiernieki paziņojuši, ka Damaskas starptautiskā lidosta, kuras apkārtnē jau vairākas dienas notiek cīņas, tagad ir "godīgs mērķis", jo tā esot pilna ar karavīriem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau vēstīts, ka ir pārtraukti lidojumi no Damaskas starptautiskās lidostas, jo kopš pagājušās nedēļas kauju dēļ ir slēgts ceļš, kas savieno to ar pilsētu. Opozīcijas kaujinieki raidsabiedrībai BBC paziņojuši, ka uzbrukums ir sen plānota akcija, kuras mērķis ir sagrābt lidostu. Uzbrucēji esot kaujinieki no kādas Damaskas piepilsētas, kuri labi apbruņojušies ar sagrābtiem valdības spēku ieročiem.

Damaskas lidostas zaudēšanai būtu spēcīgs psiholoģisks efekts pilsētas alavītiem, kuri ir valdošā režīma galvenais balsts. Viņi justos iesprostoti un bez iespējam doties prom, kauju svarīgo nozīmi skaidro CNN aptaujāts, atvaļināts ASV armijas eksperts. Viņš norāda, ka daļa alavītu varētu izšķirties par bēgšanu no valsts, bet citi kā vienīgo iespēju saskatīt stingrāku prezidenta Bašara al Asada režīma aizsargāšanu.

 Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" ziņām, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 40 000 cilvēku.

 Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!