Foto: AP/Scanpix/LETA

Jahidne ir neliels ciemats ārpus Čerņihivas pilsētas, kuru Krievijas okupācijas spēki ieņēma no 5. marta līdz 3. aprīlim. Tās civiliedzīvotāji piedzīvoja briesmīgus brīžus, kad okupanti piespieda 130 vīriešus, sievietes un bērnus ielīst 65 kvadrātmetru lielā pagrabā. Lielbritānijas raidsabiedrībai BBC izdevies intervēt dažus izdzīvojušos cilvēkus.

Sešdesmit gadus vecais Mikols Kļumčuks aizvedis BBC žurnālistus uz pagrabu, kur varēja just slimības, netīrības un līķu smaku. Viņš aprakstījis, ka viņam bijis tikai pusmetrs brīvās telpas un kā viņš ar šalli sevi bija piesējis, lai nenokristu, pārnakšņojot tās 25 naktis, kurās nevarēja nedz apsēsties, nedz apgulties.

Kļumčuks sacīja, ka pagrabā atradās no 40 līdz 50 bērniem un zīdaiņiem, jaunākais būdams vien 2 mēnešus vecs.

"Divpadsmit cilvēki nomira, [kamēr] es atrados [pagrabā]," sacījis Mikols. Vairums bijuši vecāka gada gājuma cilvēki. Nav zināms, kādēļ viņi nomira, taču Mikols uzskata, ka bojā gājušie nosmaka, jo pagrabā nav bijusi ventilācija, kā arī logi tikuši aizmūrēti. Krievijas armija nav ļāvusi iziet ārā uz tualeti, tādēļ cilvēkiem nācies nokārtoties spaiņos.

Līķi netika iznesti ārā uzreiz, jo Krievijas karavīri to nav ļāvuši darīt, turklāt nemitīgi notikušas kaujas. Tādēļ cilvēki atradās pagrabā kopā ar līķiem dažreiz pat stundām un dienām ilgi. Mikols arī atklāja, ka "[Krievijas] karavīri cilvēkus izmantoja kā vairogus".

Otrs šausmu stāsts saistībā ar dzīvi Krievijas okupācijas un uzbrukumu skartajās teritorijās ir par kādu 62 gadus vecu sievieti un viņas māju, kurā četrās paaudzēs dzīvojusi viņas ģimene un kura bombardēšanas laikā tikusi pilnīgi iznīcināta. Ņina kopā ar savu meitu Ludmilu un mazdēlu Daņilo atradušies mājā, kad sākusies bombardēšana.

"Sprādziena dēļ mēs zaudējām samaņu. Kāds guva smadzeņu satricinājumu, kāds tika ievainots. Kad mēs atguvām samaņu, es dzirdēju savu meitu bļaujam: "Mammu, man nav kājas!" Tas bija briesmīgi," Ņina sacījusi.

Pēc Krievijas karaspēka aiziešanas no Čerņihivas apgabala cilvēki pieteikušies aprakt bojā gājušos. Čerņihivas administrācija lēš, ka okupācijas laikā bojā gājuši aptuveni 350 civiliedzīvotāji.

"Tas ir kā briesmīgs murgs," sacīja Ņina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!