Foto: EPA/LETA

Eiro zonas valstu finanšu ministri otrdienas vakarā atlika lēmuma pieņemšanu par jaunas starptautiskā aizdevuma daļas piešķiršanu Grieķijai 130 miljardu eiro (91,4 miljardu latu) apmērā, jo Grieķija nav izpildījusi nosacījumus tās saņemšanai.

Visu triju nosacījumu izpildes gadījumā eiro zonas finanšu ministri trešdien sanāktu uz jaunu tikšanos, lai lemtu par minētās starptautiskā aizdevuma daļas piešķiršanu. Eiro grupas vadītājs Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers tomēr otrdienas vakarā nolēma, ka trešdien tiks rīkota nevis šāda tikšanās, bet tikai telekonference.

Eiro zonas finanšu ministri pagājušās ceturtdienas vakarā izvirzīja Grieķijai trīs nosacījumus, kas tai jāizpilda līdz šai trešdienai, lai Grieķija varētu saņemt jaunu starptautiskā aizdevuma daļu 130 miljardu eiro (91,4 miljardu latu) apmērā.

Ministri pieprasīja, lai Grieķijas parlaments apstiprinātu taupības pasākumus, par kuriem vienojās partiju līderi. Grieķijai arī papildus jāpanāk strukturālo izdevumu samazinājums 325 miljonu eiro (228,4 miljonu latu) apmērā 2012.gada budžetā, un valdošās koalīcijas partiju līderiem jādod rakstisks solījums par taupības pasākumu īstenošanu arī pēc aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Parlaments svētdienas vakarā apstiprināja taupības pasākumus, šādi izpildot vienu no šiem nosacījumiem.

"Es vēl neesmu saņēmis pieprasītos politiskos apliecinājumus no Grieķijas koalīcijas partiju līderiem par [taupības] programmas īstenošanu," otrdienas vakarā paziņoja Junkers.

Junkers arī sacīja, ka ir vajadzīgs "turpmāks tehnisks darbs" starp Grieķiju un Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) auditoriem "vairākās jomās", tostarp jāatrod papildus ietaupījums budžetā 325 miljonu eiro (228,4 miljonu latu) apmērā un jāpabeidz Grieķijas parāda ilgtspējības analīze.

Grieķijai jāsaņem 130 miljardu eiro (91,4 miljardu latu) lielā aizdevuma daļa un banku piekrišana norakstīt 100 miljardus eiro (70,3 miljardus latu) no Grieķijas parāda vēl pirms 20.marta, kad tai ir jāatmaksā savu obligāciju turētājiem 14,5 miljardi eiro (10 miljardi latu). Ja līdz tam laikam Grieķija to nesaņems, tad valsts piedzīvos bankrotu.

Ziņu avots Grieķijas Finanšu ministrijā otrdienas vakarā pēc valdības sanāksmes informēja, ka Grieķija "tuvākajās dienās" paziņos, kā tā plāno ietaupīt 325 miljonus eiro (228,4 miljonus latu).

Partijām pietuvinātu personu sniegtā neoficiālā informācija liecina, ka taupības pasākumi paredz par 22% samazināt minimālo algu, kuras apmērs Grieķijā sasniedz 750 eiro (527 latus), lai gan starptautiskie aizdevēji ir pieprasījuši 20% samazinājumu, kā arī par 15% samazināt piemaksas pie pensijām un atlaist no darba 15 tūkstošus sabiedriskajā sektorā strādājošo, lai samazinātu milzīgo ierēdņu armiju.

Grieķijas valsts parāds ir sasniedzis 350 miljardus eiro (246 miljardus latu), kas ir 160% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). SVF uzstāj, ka valsts parāds līdz 2020.gadam jāiegrožo 120% no IKP līmenī.

Jau līdz šim veiktie taupības pasākumi ir ietekmējuši daudzas grieķu ģimenes, bet politisko spiedienu taupības pasākumiem palielina arī aprīlī gaidāmās parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!