Foto: Reuters/Scanpix

Pasaulei Eiropas Savienība (ES) ir nepieciešama vairāk nekā jebkad agrāk, portālā "Project-Syndicate" viedokli pauž agrākais NATO ģenerālsekretārs un ES augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikā Havjers Solana, kurš šobrīd vada ESADE Globālās ekonomikas un ģeopolitikas centru.

"Par spīti nesenajām krīzēm un triecienam, ko devis "Brexit", tieši ES pasaulei var sniegt visefektīvāko aizsardzību pret mūsdienu nopietnākajiem draudiem – izolacionismu, protekcionismu, nacionālismu un visu veidu ekstrēmismu. Galvenais ir atļaut ES glābt sevi un pasauli no iespējamiem draudiem," rakst Soalana.

Viņš norāda, ka dalībvalstīm ES jāizvirza par savu prioritāti. Solana gan skaidro, ka pretēji ASV prezidenta skandētajai mantrai "Amerika vispirms", viņa piedāvātā "Eiropas Savienība vispirms" nav vērsta uz vienpersoniskumu, bet gluži pretēji.

"Šāds uzstādījums dalībvalstu valdības aicina skatīties ārpus šaurajiem, nacionālu interešu vadītiem rāmjiem, kā arī aizstāvēt atvērtību un daudzpusēju attiecību veidošanu. Tādējādi tiktu konfrontēti nacionāli noskaņotie politiskie spēki, kas šobrīd Eiropas valstīs gūst popularitāti," viņš norāda. Solana skaidro ka dalībvalstīm svarīgi ir saplūst ar Eiropas Savienību, palīdzot tai pārkāpt izaicinājumus un saglabāt starptautisko kārtību.

Katrai valstij par prioritāti izvirzot savas intereses, konkurence drīz vien kļūs svarīgāka par kopējo interešu sasniegšanu. Ja neviens nav ar mieru piekāpties, zaudētāji būs visi.
Havjers Solana

Eiropas Savienības iedibinātā kārtība nav nevajadzīgs aksesuārs vai novecojusi pēckara relikvija – tā ir nodrošinājusi globālu labklājību un stabilitāti jau 70 gadus, uzsver bijušais Spānijas ārlietu ministrs. Solana skaidro, ka iedzīvotājiem ir nepieciešama ES un tās nodrošinātās daudzpusējās valstu attiecības, lai palīdzētu valstīm atrisināt ekonomiskus, vides un stratēģiskus izaicinājumus, ko nevar paveikt tikai nacionālā līmenī.

"Lai saglabātu mieru un cilvēku labklājību, ir jāsaprot un jāciena citu vajadzības un intereses – tas ir Eiropas Savienības pamatakmens. Multilaterālisms nav tikai neilgtspējīgas solidaritātes galaprodukts, bet katra cilvēka interešu interpretācijas rezultāts. Pieejot jautājumiem ar konstruktīvu nostāju, pat liels skaits diskusijas dalībnieku var nonākt pie kopīga risinājuma, kurā ieguvēji būs visi. Savukārt, daudzpusējas attiecības neveidojot, ilgtspējīga miera un plaši izplatītas labklājības iespējas sasniegt ir grūtāk."

Solana brīdina, ka katrai valstij savas intereses izvirzot priekšgalā, konkurence drīz vien kļūs svarīgāka par kopējo interešu sasniegšanu. "Ja neviens nav ar mieru piekāpties, zaudētāji būs visi. Ja nācijas paļausies uz daudzpusēji parakstītiem līgumiem, sarežģītas diskusijas par par vitāli svarīgām tēmām, sākot no klimata pārmaiņām līdz drošībai, samazināsies," norāda bijusī ES un NATO amatpersona.

Liela mēroga konfliktus vēsturiski izraisījuši tieši nacionāli un populistiski noskaņoti spēki.
Havjers Solana

Kā piemēru viņš min ASV un Trampa politiku, kas vismaz sākotnēji mēģināja ieņemt vienpusēju un izolējošu nostāju. Vienlaikus ģeopolitikas eksperts mierina, ka Trampa kancelejas tonis strauji mainās, demonstrējot izpratni par konstruktīvas pieejas nepieciešamību. ASV prezidents jau apsolījis cienīt tā dēvēto "vienas Ķīnas" politiku un uzlabojis pieeju Japānai.

"Pieredze liecina, ka visefektīvākais konfliktu novēršanas veids ir sadarbība. Citu izslēdzoša retorika saprotama ir tikai tiem, kas identitāti ierobežo ar nacionālistu definīcijām. Liela mēroga konfliktus vēsturiski izraisījuši tieši nacionāli un populistiski noskaņoti spēki," atgādina bijušais diplomāts.

Viņš brīdina, ka pastāvošo globālo struktūru apšaubīšana var piešķilt lielāku uguni potenciāliem konfliktiem.

"Ja uz ASV paļauties nevarēs, ES pieredze kļūs arvien nozīmīgāka. ES ir paraugs iekļaušanai, sadarbībai un demokrātiskām vērtībām. Par spīti trūkumiem, ES atkārtoti pierāda, ka atšķirīgo var vienot mierīgā un konstruktīvā veidā. Dalībvalstis ik dienu pierāda, ka ir spējīgas sadarboties ar citiem. Rezultāti runā paši par sevi," raksta Solana.

Eksperts gan brīdina, ka ES dalībvalstis tāpat var kļūt par upuriem vienkāršai populistu retorikai. Viņaprāt, tieši tāpēc ES dalībvalstīm nepieciešams ieguldīt vairāk spēka stiprākas un dziļākas savienības būvēšanai. "Eiropas un Pasaules vārdā, ir laiks ES izvirzīt priekšgalā."

"Tieši Eiropa vislabāk zina to, kādas ir ekstrēmisma un nacionālisma sekas, tāpēc arī saprot, kā tikt tām pāri. ES ir izdevies sasniegt mieru, kāds pirms gadsimta nebūtu pat iedomājams. Par šo sasniegumu aizmirst nedrīkst, bet ir jāturpina savienību attīstīt un pasaulei rādīt, cik daudzpusīgas ir tās iespējas," aicina Solana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!