Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) pirmdien sākusi procedūru pret Poliju par tiesu sistēmas reformām, kuras, kā apgalvo Brisele un Polijas opozīcija, grauj likuma varu.

EK un Varšavas starpā domstarpība šajā jautājumā pastāv jau divarpus gadus. "Ņemot vērā progresa trūkumu un jaunā pensionēšanās režīma tūlītējo stāšanos spēkā augstākās tiesas tiesnešiem, komisija šodien izlēma steidzami sākt pārkāpuma procedūru," paziņoja EK preses pārstāvis.

EK pirmdien nosūtīja oficiālu paziņojumu Varšavai, apgalvojot, ka tiesnešu piespiedu pensionēšanās grauj tiesu neatkarību. Varšavai tagad ir mēnesis laika, lai atbildētu.

Jau vēstīts, ka EK pagājušā gada nogalē spēra bezprecedenta soli, iedarbinot ES līguma 7.pantu, tādējādi cenšoties pastiprināt spiedienu uz Poliju atteikties no tās pretrunīgi vērtētajām tiesu sistēmas reformām. Brisele apgalvo, ka Polijas īstenotās tiesu sistēmas reformas esot drauds demokrātijas principiem un likuma varai.

Savukārt Polijas konservatīvā valdība uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai cīnītos ar korupciju un pārveidotu tiesu sistēmu, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma. ES līguma septītais pants nekad iepriekš nav izmantots un var novest pie valsts balsstiesību apturēšanas ES ministru padomē. EK uzsvēra, ka ir gatava turpināt dialogu ar Poliju šajā jautājumā, neskatoties uz procedūras sākšanu. Polijā otrdien stāsies spēkā jauns likums, kas attiecas uz Augstāko tiesu un novedīs pie gandrīz 40% Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās piespiedu kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!