Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ieslogot cilvēktiesību aizstāvi filantropu Osmanu Kavalu, Turcija sagrāvusi savas izredzes kādreiz pievienoties Eiropas Savienībai (ES), ceturtdien paziņojis Eiropas Parlaments (EP).

EP locekļi pieņēma tiesiski nesaistošu rezolūciju, kurā stingri nosodīts mūža ieslodzījums, ko Stambulas tiesa pagājušajā nedēļā piesprieda Kavalam.

64 gadus vecais filantrops, kurš atklāti kritizējis Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, tika apsūdzēts saistībā ar protestiem pret valdību 2013.gadā un neveiksmīgo militāro apvērsumu 2016.gadā. Viņš atrodas ieslodzījumā kopš 2017.gada. Kavala ir noliedzis visas viņam izvirzītās apsūdzības.

"Pašreizējā Turcijas valdība ir apzināti iznīcinājusi jebkādas cerības atjaunot pievienošanās procesu ES vai atvērt jaunas sadaļas un slēgt atvērtās," teikts EP rezolūcijā.

Tajā Kavalas aizturēšana nodēvēta par netaisnīgu un nelikumīgu un pieprasīts viņu nekavējoties atbrīvot.

ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels uzreiz pēc Stambulas tiesas sprieduma pauda nožēlu par šādu iznākumu.

Par starptautiskajām partnerībām atbildīgā ES komisāre Juta Urpilainena trešdien EP paziņoja, ka Stambulas tiesas spriedums Kavalas lietā ir brīdinājums par arvien izteiktāko pilsoniskās sabiedrības ierobežošanu Turcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!