Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija esot gatava darīt visu, kas tās spēkos, lai izbeigtu krīzi starp Krieviju un Ukrainu, vienlaikus atbalstot Ukrainas teritoriālo vienotību, medijiem pēc tikšanās ar kolēģi Volodimiru Zelenski ceturtdien paziņojis Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdogans, raksta turku medijs "Ahval News".

"Es vēlētos paziņot, ka mēs turpinām atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību, tai skaitā Krimā," teica Erdogans. Viņš uzsvēra, ka pārrunās "Turcija domā, kā samazināt saspīlējumus, ne uzpūst liesmas".

Šogad abpus Melnās jūras esošās valstis savstarpējās tirdzniecības apjomus audzējušas līdz 7,5 miljardiem ASV dolāru jeb par 60%, salīdzinot ar gadu iepriekš. Tostarp prezidents atzīmēja, ka Turcijas kompānija aktīvi piedalās Ukrainas infrastruktūras projektu realizācijā, un abas valstis stiprina sadarbību tūrismā.

Zelenskis savukārt Erdoganam pateicās par "aktīvu dalību Krimas platformā, lai atbrīvotu Krimu un sargātu Krimā dzīvojošo tiesības". Viņš arī uzsvēris, ka sadarbības dzinuļa pamatā esot tieši aizsardzības nozare.

Iepriekš ziņots, ka Ukrainas militārie uzņēmumi palīdzēja Turcijai uzlabot bruņojumu, kuru tā izmantoja iebrukumā Sīrijā, kad citas Rietumvalstis to nosodīja. Tāpat Turcija Ukrainai piegādājusi kaujas dronus "Baykar Bayraktar TB2", kas ir būtisks atturēšanas instruments laikā, kad pastāv bažas par Krievijas plānotu iebrukuma paplašināšanu. jaunākās tikšanās laikā puses vienojās par šo dronu ražošanas uzsākšanu Ukrainā.

Erdogana vizīte Kijevā iepriekš tulkota kā Turcijas autoritārā līdera mēģinājums kļūt par vidutāju starp Krieviju un Ukrainu. Erdogans cita starpā izteicis norādes, ka saprot Krievijas raizes attiecībā uz bažām par NATO paplašināšanos, tomēr turku dronu piegāde Ukrainai, kā arī norāde, ka Krima pienākas Ukrainai varētu trīspusēju sarunu sākšanu kavēt, atzīmē aģentūra AFP.

Janvārī Erdogans oficiāli aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apmeklēt viņu Turcijā, bet, lai arī Krievijas līderis paziņojis, ka labprāt to darīs, viņš paudis, ka tas būšot iespējams tikai tad, kad uzlabosies epidemioloģiskā situācija. Pandēmija gan nav kavējusi Putinu tikties ar citu valstu līderiem, tostarp Ķīnas autoritāro līderi Sji Dziņpinu piektdien, 4. februārī.

Pērnā gada decembra sākumā tika aplēsts, ka Krievija Ukrainas robežas tuvumā sapulcinājusi vairāk nekā 127 000 karavīru, pastiprinot NATO un citu sabiedroto valstu centienus stiprināt Ukrainas armiju, kā arī izmantot citus atturēšanas mehānismus, lai novērstu iespējamu Krievijas iebrukuma paplašināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!