Foto: EPA/LETA
Eiropas Savienības (ES) ārējās un drošības politikas augstā pārstāve Ketrīna Eštone pirmdien aicināja Krieviju izskatīt trūkumus, kas novēroti svētdien prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarējis pašreizējais premjerministrs Vladimirs Putins.

"ES ņem vērā sākotnējos rezultātus," preses konferencē pirmdien Briselē paziņoja Eštones pārstāve Maja Kocijanciča, piebilstot, ka Eštone piekrīt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) paustajām bažām.

"Kopumā piekrītam viņu novērtējumam," atzina Eštones pārstāve, aicinot Krieviju izvērtēt konstatētos trūkumus.

EDSO novērotāju ziņojumā uzsvērts, ka, lai gan kandidāti pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām varēja netraucēti īstenot savas priekšvēlēšanu kampaņas, kopējie apstākļi acīmredzami bija radīti viena kandidāta - Putina - priekšvēlēšanu kampaņas īstenošanai.

Kocijanciča arī piekrita EDSO paustajai kritikai par striktajiem nosacījumiem kandidātu reģistrēšanai un nevienlīdzīgajai pieejai raidlaikam elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Viņa teica, ka plašāks ES komentārs par prezidenta vēlēšanām Krievijā tiks izplatīts vēlāk.

"Tā kā Krievija ir gan stratēģisks partneris, gan kaimiņvalsts, [ES] ar īpašu interesi sekoja līdzi gan vēlēšanu procesam, gan publiskajām debatēm," stāstīja ES ārējās un drošības politikas augstās pārstāves preses sekretāre.

Uz jautājumu, kādēļ Eiropas Komisija joprojām nav apsveikusi Putinu ar uzvaru vēlēšanās, Kocijanciča teica, ka ES izpildinstitūcija gaida plašāku ziņojumu par vēlēšanu rezultātiem.

Jau vēstīts, ka Krievijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis premjerministrs Vladimirs Putins, iegūstot 63,75% balsu, un līdz ar to vēlēšanu otrā kārta nebūs nepieciešama, pirmdien paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Vladimirs Čurovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!