Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels izteicies, ka cer "pēc iespējas drīzāk" uz Mozambiku nosūtīt militāro apmācības misiju, lai palīdzētu valsts armijai cīņā pret džihādistiem, vēsta "Africa News".

Mozambikas ziemeļos pēdējo trīs gadu laikā pastiprinājusies džihādistu aktivitāte, un viņu izvērstā vardarbība savas mājas likusi pamest desmitiem tūkstošu cilvēku. Mozambikas armija cīņā pret džihādistiem līdz šim piesaistījusi arī dažādus algotņus - gan bēdīgi slaveno ar Krievijas bruņotajiem spēkiem saistīto privāto militāro organizāciju "Vagner", gan privātas drošības kompānijas no tuvējā reģiona.

Iepriekš armija ziņoja par mainīgiem panākumiem pret teroristiem, taču šī gada 24. martā džihādisti negaidītā operācijā pārņēma piekrastē esošo Palmas pilsētu, nogalinot desmitiem cilvēku un apturot daudzu miljardu eiro vēru sašķidrinātās gāzes projekta īstenošanu tajā. Pēc tam džihādisti no pilsētas tika padzīti, bet turpina aktīvu darbību reģionā, kā dēļ Palmas un pilsētas apkārtnes iedzīvotāji nesteidz atgriezties mājās.

Par militārās apmācības misijas sūtīšanas plāniem iepriekš paziņojusi Mozambikas kaimiņos esošā Dienvidāfrikas Republika, un tagad šāds solis tiek apsvērts arī Eiropas Savienībā. Tas apspriests ES dalībvalstu aizsardzības ministru samitā šonedēļ. Portugāle, kas ir bijusī Mozambikas koloniālā vara un no bloka joprojām uztur ciešākās attiecības ar valsti, paziņojusi, ka tā ir gatava veidot pusi no visa militārā apmācības personāla.

"Politiskā vēlme ir un ar spēcīgu Portugāles iesaisti es ceru, ka citas valstis arī spēs papildināt kopējo spēku," atzīmējis Borels. Portugāle jau patlaban nosūtījusi Mozambikas valdības spēkiem palīgā militāros instruktorus, kuri attiecīgi arī vēlāk iekļautos kopējā misijā.

Pagaidām ES misijas veidošana Borela vārdiem vēl nav "akmenī cirsta", jo no dažu valstu, piemēram, Vācijas pārstāvji esot pauduši neieinteresētību.

Patlaban ES militārās apmācības misija darbojas Mali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!