Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) gaidāmajam ilgtermiņa budžetam jābūt galvenajam instrumentam atlabšanas plānam pēc lielajām politiskajām sekām, kuras atstās Covid-19 krīze, ceturtdien preses konferencē paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Cilvēki runā par Maršala plānu. Eiropas budžetam jābūt Maršala plānam, ko veidojam mēs visi kopā," viņas teikto citē "Eur Activ". Vairākas slimības skartās valstis, tostarp Spānija, kā arī Eiropadomes priekšsēdētājs Čārlzs Mišels aicinājuši veidot Maršala plānu ES dalībvalstu ekonomikas atbalstam pēc koronavīrusa izraisītās ekonomiskās krīzes.

"Šajā krīzē mums vajag ātras atbildes, un mēs nevaram divus vai trīs gadus izmantot jaunu instrumentu izgudrošanai. Daudzgadu finanšu shēma (daudzgadu budžets) ir spēcīgākais instruments, kas mums ir," norādīja EK prezidente. Viņa norādīja, ka tas jāveido tā, lai tas kļūtu par būtisku atlabšanas plāna daļu.

Leiena atzīmēja, ka budžeta prioritātes - digitalizācija, atsacīšanās no neatjaunojamajiem resursiem un ekonomiskā izturība – nemainīsies, bet tam jākļūst par spēcīgu aicinājumu investēt, kā arī jāatspoguļo ES intereses.

Viņa arī ceturtdien piedāvāja vairākus jaunus instrumentus valstu atbalstam krīzes seku mazināšanai, kuru vidū bija īstermiņa nodarbinātības shēma (SURE), īpaša palīdzības programma lauksaimniekiem un šobrīd neizmantoto kohēzijas fondu līdzekļu pārvirzīšana krīzes pārvarēšanai. SURE ir plānota līdz pat 100 miljardus vērta aizdevumu programma valstīm, kam jāļauj uzņēmumiem noturēt darbiniekus, neskatoties uz ekonomikas bremzēšanos.

EK vadītāja norādīja, ka līdz šim no bloka valstu līderiem, kam tā prezentēta, saņēmusi ieinteresētu un pozitīvu reakciju, raksta "Eur Activ".

Papildus EK plāno visus līdz šim nesadalītos šī gada budžeta līdzekļus pārvirzīt ES dalībvalstu veselības institūciju atbalstam, tostarp ekipējuma iegādei un testu skaita palielināšanai. Jau līdz šim EK strādāja pie krīzes samazināšanas, mēģinot noturēt atvērtu ES iekšējo tirgu, valstīm pastiprinot robežkontroli vai aizverot robežas.

Leienas piedāvāto plānu ES dalībvalstu finanšu ministri apspriedīs 7. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!