Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir apsolījušas no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem uzņemt 34 000 pavēruma meklētāju, trešdien paziņojušas bloka amatpersonas.

Līdz šim 16 ES dalībvalstis ir piedāvājušas uzņemt bēgļus , lai izpildītu Eiropas Komisijas (EK) septembrī izsludināto mērķi nākamo divu gadu laikā kopā uzņemt 50 000 patvēruma meklētāju. Šis plāns domāts, lai novērstu migrantu došanos bīstamajā ceļā pāri Vidusjūrai. EK bija paziņojusi, ka bloka dalībvalstis plānā piedalīsies brīvprātīgi.

"Mēs pakāpeniski izejam no krīzes sistēmas, un šobrīd mēs vadām migrāciju partnerības un kopīgas atbildības garā ES un ārpus tās," paziņoja (ES) migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls. "Līdz šim mēs esam saņēmuši solījumus par 34 000 jaunu" patvēruma meklētāju, atklāja komisārs, apsveicot bloka dalībvalstu saistības mazināt nelegālo imigrāciju nedrošajos jūras ceļos un stiprināt drošas un legālas migrācijas ceļus, kā arī solidaritātes izrādīšanu valstīm, kurās šobrīd ārpus ES atrodas patvēruma meklētāji.

Brisele arī pavēstījusi, ka tās pretrunīgi vērtētās kvotu sistēmas ietvaros no sākotnēji plānotajiem 160 000 patvēruma meklētāju līdz šim pārvietots 31 000. Tomēr pārvietošanai Grieķijā palikuši vien 750 patvēruma meklētājs, bet Itālijā - 3100.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!