Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vienojušās piemērot sankcijas četrām Ķīnas amatpersonām un vienai juridiskai personai, kas iesaistītas tiesību pārkāpumos pret uiguriem Siņdzjanas autonomajā rajonā, trešdien paziņojuši ES diplomāti.

Visu 27 ES dalībvalstu sūtņi deva zaļo gaismu šīm sankcijām, kas būs daļa no plašāku sankciju kopuma, kura ietvaros ES noteiks ierobežojumus arī fiziskajām personām Krievijā, Ziemeļkorejā, Eritrejā, Dienvidsudānā un Lībijā, atklāja diplomāti.

Sankcijas, kas skars aptuveni desmit cilvēkus, pirmdien, domājams, tiks oficiāli apstiprinātas ES dalībvalstu ārlietu ministra sanāksmē.

Ķīna asi reaģējusi uz izredzēm, ka tai tiks piemērotas sankcijas par attieksmi pret uiguriem Siņdzjanā.

"Sankcijas, kas balstītas uz meliem, var tikt uztvertas kā tīšs kaitējums Ķīnas drošības un attīstības interesēm," otrdien paziņoja Ķīnas sūtnis ES.

"Mēs vēlamies dialogu nevis konfrontāciju. Mēs lūdzam ES padomāt divreiz. Ja tiks uzstāts uz konfrontāciju, mēs neatkāpsimies, jo mums nav citu variantu, kā izpildīt savus pienākumus pret mūsu tautu," paziņoja Ķīnas sūtnis.

Pēdējo gadu laikā tūkstošiem uiguri ir snieguši liecības par ieslodzīšanu internēšanas nometnēs, ko eksperti vērtē kā minoritāšu piespiedu asimilācijas kampaņu.

Savukārt Ķīnas valdība apgalvo, ka nometnes, kurās kopš 2017.gada pabijuši vairāk nekā miljons cilvēku, esot "profesionālās apmācības centri" un to mērķis ir izskaust ekstrēmismu un terorismu.

ES šomēnes piemēroja sankcijas četrām Krievijas amatpersonām saistībā ar opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija ieslodzīšanu. Tās bija pirmās sankcijas jaunajā ES sankciju režīmā, kas paredz soda mērus par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Šī režīma ietvaros ES gatavojas piemērot jaunas sankcijas arī Krievijai par pārkāpumiem Čečenijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!