Foto: Shutterstock

Eiropas Savienība (ES) otrdien likusi noprast, ka varētu vērst sankcijas pret Turciju saistībā ar plāniem Ziemeļkiprā no jauna atvērt piekrastes kūrortu, kas bijis slēgts kopš Turcijas 1974. gada iebrukuma Kiprā un salas sadalīšanas.

Šī iecere ir sadusmojusi Kipras grieķu kopienu.

ES ministri nākamajā sanāksmē apsvērs, kādus soļus spert šajā sakarā, paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels un ES dalībvalstis.

ES šogad jau brīdināja Ankaru atturēties no jaunām provokācijām vai rēķināties ar soda pasākumiem.

Ziemeļkipras Turku Republika, ko atzīst tikai Turcija, pagājušajā nedēļā paziņoja par plānu atvērt Varošu, kas ir bijusi slēgta kopš Turcijas iebrukuma un salas sadalīšanas.

Varoša, kas ir Ziemeļkipras pilsētas Famagustas daļa, kopš 1974.gada ir bez iedzīvotājiem un slēgta apmeklētājiem. Pirms tam Varoša bija viens no populārākajiem reģiona kūrortiem.

Varošas atkalatvēršana radītu problēmas, jo no turienes padzītajiem Kipras grieķiem vajadzētu saņemt atļauju atgriezties vai vienoties ar Ziemeļkipras turku valdību par kompensācijām.

ANO Drošības padome pagājušajā nedēļā nosodīja ieceri atvērt Varošu un aicināja nekavējoties atcelt soļus, kas attiecībā uz Varošu sperti kopš 2020 .gada oktobra.

Ziemeļkipra pērn izraisīja sašutumu, atverot apmeklētājiem Varošas pludmales promenādi.

ES norādīja, ka, pirms Varoša tiek no jauna apdzīvota, nepieciešams ANO mandāts.

Nākamā ES dalībvalstu ārlietu ministru sēde plānota septembra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!