Foto: AP/Scanpix/LETA

Slovākijas premjerministrs Eduards Hēgers piektdien paziņoja, ka valdība lēmusi Ukrainai piegādāt 13 padomju laiku MiG-29 reaktīvos iznīcinātājus. Tas nozīmē, ka Slovākija ir otrā NATO dalībvalsts, kas nodrošinās Ukrainu ar reaktīvajiem iznīcinātājiem, ziņo medijs “France-24”.

Preses konferencē Hēgers izteicās, ka Slovākijas valdība ir "pareizajā vēstures pusē". Savā "Twitter" profilā premjerministrs norādīja: "Militārais bruņojums ir atslēga, lai nodrošinātu, ka Ukraina spēj aizstāvēt sevi un Eiropu no Krievijas."

Premjerministrs paziņoja, ka Slovākija piegādās Ukrainai arī daļu no savām pretgaisa aizsardzības sistēmām KUB, vēsta aģentūra "Reuters".

"Šodien anonīmā balsojumā valdība apstiprināja starptautisku vienošanos par šo ziedojumu. Iznīcinātāju nodošanas process tiek cieši koordinēts ar Poliju, Ukrainu un, protams, citiem sabiedrotajiem," skaidroja Hēgers.

Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Nads paziņoja, ka valsts saņems 200 miljonu eiro kompensāciju no Eiropas Savienības (ES) un militāro bruņojumu 700 miljonu eiro vērtībā no ASV.

Slovākijas lēmumu piektdien komentēja arī Krievija, apgalvojot, ka iznīcinātāji kara situāciju nemainīs un Rietumu valstu piegādātie lidaparāti tiks iznīcināti.

"Speciālās militārās operācijas gaitā visu šo aprīkojumu iznīcinās. Ir sajūta, ka visas šīs valstis, tādējādi nodarbojas ar veca, nevajadzīga militārā aprīkojuma utilizāciju," sprieda Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Slovākijas paziņojums seko īsi pēc Polijas ceturtdienas paziņojuma par 12 iznīcinātāju piegādi Ukrainai. "Delfi" iepriekš vēstīja par Polijas prezidenta Andžeja Dudas ceturtdienas paziņojumu, ka Varšava tuvākajās dienās nodos Ukrainai četrus savus reaktīvos iznīcinātājus MiG-29.

Kopš Krievijas pagājušā gada pilna mēroga iebrukuma Ukrainā NATO valstis Kijivai ir nosūtījušas ieročus un bruņojumu vairāku miljardu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!